Przepisy Świateczne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić jadalną kulę śnieżną?
angel11 - specjalista Tipy.pl
Każdy z was widział wiele razy piękne szklane kule wypełnione sztucznym śniegiem i różnego rodzaju figurkami. Kiedyś ozdoby takie pojawiały się głównie w amerykańskich filmach emitowanych w okolicy Bożego Narodzenia. Dziś o wiele łatwiej je kupić. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak inna. Oto przepis na kulę śnieżną, którą można ze smakiem skonsumować.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
ciasto czekoladowe w 5 minut (przepis tutaj), domowe krakersy grahamki (przepis tutaj), ¼ szklanki słodzonych wiórków kokosowych, 3 łyżki lukru waniliowego, polewa czekoladowa (przepis np. tutaj, możesz też kupić gotową), ramekin lub porcelanowy kubek bez ucha, mała szklana kula z otworem, opcjonalnie: inne elementy dekoracyjne (tu: choinka)
1
Przyrządź ciasto w kubku według przepisu na ciasto w 5 minut, pamiętając, by wziąć pod uwagę wielkość naczynia, w którym to robisz. Ramekin jest z reguły nieco niższy od dużego kubka, dlatego też może okazać się, że będziesz musiał zmniejszyć proporcje.
2
Błyskawiczne ciasto czekoladowe pozostaw do ostygnięcia, po czym jego wierzch pokryj grubą warstwą polewy czekoladowej.
4
Krakersy piecz tak jak w przepisie, czyli w ok. 180 stopniach przez 8-10 minut. Potem pozostaw je do ostygnięcia.
5
Z ostygniętych krakersów zbuduj domek podobny do tego widocznego na zdjęciu. Rolę zarówno spoiwa, jak i dekoracji będzie pełnił tutaj waniliowy lukier.
6
Domek oraz ewentualne inne elementy dekoracyjne (tu: niejadalne drzewko) osadź mocno w polewie czekoladowej.
7
Posyp wszystko wiórkami kokosowymi, które będą pełniły rolę śniegu. Zwróć uwagę na to, by dobrze pokryć nim polewę czekoladową (tak, by nie było jej spod niego widać).