Desery
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność

Jak zrobić muffinki szampańskie?·

P
Rzeczy, których potrzebujesz
ciasto: 2 3/4 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 160g masła, 1 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki szampana (słodkiego, a nie wytrawnego), 6 białek jaj, krem szampański: 3 1/4 szklanki cukru pudru, 240g masła w temperaturze pokojowej, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 3 łyżki szampana w temperaturze pokojowej, jadalna brokatowa posypka do dekoracji
1

W dużej misce utrzyj masło z cukrem na lekką, puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj ze sobą, a następnie stopniowo dodawaj do masła na przemian z szampanem.
W osobnej misce ubij białka na sztywno. Wmieszaj je do ciasta, najpierw 1/3, potem resztę.
Piekarnik nagrzej do 175°C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wlej ciasto do poszczególnych otworów formy, napełniając je w 2/3 wysokości. Piecz babeczki przez około 15-20 minut, do czasu, aż wykałaczka wbita w ciasto po wyjęciu będzie czysta.
W osobnej misce ubij białka na sztywno. Wmieszaj je do ciasta, najpierw 1/3, potem resztę.
Piekarnik nagrzej do 175°C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wlej ciasto do poszczególnych otworów formy, napełniając je w 2/3 wysokości. Piecz babeczki przez około 15-20 minut, do czasu, aż wykałaczka wbita w ciasto po wyjęciu będzie czysta.
2

Pozostaw muffinki do ostygnięcia. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem kremu. Masło utrzyj z cukrem mikserem ustawionym na małe obroty. Gdy oba składniki połączą się, zwiększ prędkość miksera na średnią i miksuj je jeszcze przed 2 minuty. Dodaj ekstrakt waniliowy i szampana, mieszając całość na średnich obrotach jeszcze przez minutę. Przełóż krem do rękawa spożywczego. W ostudzonych muffinkach zrób otwory i nałóż do środka porcję kremu.