Jak zrobić tartę z tuńczykiem i pomidorami?
angel11 - specjalista Tipy.pl

Dziś niezła gratka dla wszystkich miłośników potraw z tuńczykiem w roli głównej. Jeśli i ty do nich należysz, koniecznie spróbuj tarty z tuńczykiem i pomidorami zrobionej według przepisu, który znajduje się poniżej. Na pewno nie pożałujesz!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
230 g gotowego ciasta francuskiego, 300 g tuńczyka w zalewie naturalnej, 2-3 łyżki musztardy Dijon, 3 średnie pomidory. 3 jajka, 250 ml śmietany, pieprz i sól do smaku; poza tym: blaszka do tarty o średnicy ok. 30 cm

1
Ciasto francuskie rozwiń, rozłóż na blaszce, ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny. W tym czasie rozgrzej też piekarnik do 210 stopni.
2
Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Wyjmij blaszkę z ciastem francuskim z lodówki. Posmaruj je musztardą, na niej rozmieść w miarę równomiernie tuńczyka, a na wierzchu rozłóż plasterki pomidorów. Następnie posól i popieprz tartę.
3
W osobnym naczyniu roztrzep jajka ze śmietaną tak, by powstała jednolita masa. Następnie lekko dopraw ją solą i pieprzem, Wylej śmietanowo-jajeczną masę na tartę, po czym wstaw ją do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
?

Wskazówki
* Oprócz tuńczyka i pomidorów możesz wykorzystać jeszcze np. ser lub zielone oliwki.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie