Jak zrobić świąteczne karmelki?
ZelkaZelka - specjalista Tipy.pl

Ciągnące się miękkie toffi szybko znikają w ustach wszystkich gości i domowników. Do ich przygotowania konieczny będzie termometr. Dobrej zabawy i smacznego!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
termometr, 2 szklanki białego cukru, 1 szklanka brązowego cukru, 1 szklanka syropu kukurydzianego, 1 szklanka skondensowanego mleka, pół litra śmietanki, 1 szklanka masła, 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1
Bardzo delikatnie wysmaruj tłuszczem blaszkę o wielkości 30 x 40 cm. Tłuszczu powinna się znaleźć tylko odrobina.
2
W dużym rondelku (całość urośnie i będzie bulgotać) wymieszaj cukier biały, brązowy, syrop kukurydziany, mleczko skondensowane, śmietankę i masło. Postaw na ogień, włóż do środka termometr i cały czas mieszając doprowadź do temperatury 120 stopni C - może to potrwać 30-40 minut.
3
Ściągnij garnuszek z ognia i wmieszaj ekstrakt waniliowy. Przelej masę do przygotowanej blaszki i odstaw do przestygnięcia. Po przestygnięciu pokrój karmel w małe kwadraciki i zapakuj pojedynczo w papier woskowany.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie