Jak zrobić gotowane warzywa do obiadu?

Shiva - specjalista Tipy.pl
Takie warzywa bardzo prosto zrobić a są doskonałym dodatkiem do różnych dań z mięsem. W tym przepisie sałatka składa się z marchewki, kalafiora i groszku, jednak można dodać do niej również cukinię, brukselki oraz inne warzywa jakie masz pod ręką.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
300 g pokrojonej w kostkę lub plasterki marchewki, 300 g groszku, 300 g brokułów lub kalafiora, 1,5 szklanki śmietanki, 1 łyżka mąki, pieprz mielony i sól do smaku

1
Przygotuj składniki.
2
Śmietankę przelej do głębokiego rondelka i doprowadź do wrzenia.
3
Pokrój kalafiora lub/i brokuły i dodaj do śmietanki.
4
Dodaj pokrojoną marchewkę i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 8 minut.
5
Dodaj groszek.
6
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj kolejne 2 minuty.
7
Posyp całość około 1 łyżką mąki i dobrze wymieszaj. Aby zapobiec tworzeniu się grudek wymieszaj mąkę w szklance z odrobiną wody i wlej całość do warzyw. Dobrze wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje.
8
Warzywa gotowe!

Powiązane porady

olej z chili
Jak zrobić sałatkę owocową z makaronem
sałatka cezara z kurczakiem

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

akilof
31.12.2014
jakiej smietanki?