Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieDrinki, Napoje, Koktajle, AlkoholeDrinki Alkoholowe10 najlepszych drinków z szampanem – nie tylko na sylwestra

10 najlepszych drinków z szampanem – nie tylko na sylwestra
Barman - specjalista Tipy.pl
1

Koktajl szampański
Na dnie schłodzonego kieliszka do szampana umieść kostkę cukru. Wlej na nią 20-30 kropli gorzkiej wódki (najlepiej Angostura). Dopełnij szklankę wytrawnym szampanem (lub jego tańszą alternatywą – winem musującym), a na wierzchu umieść skręconą w spiralę skórkę ze sparzonej cytryny.
Na dnie schłodzonego kieliszka do szampana umieść kostkę cukru. Wlej na nią 20-30 kropli gorzkiej wódki (najlepiej Angostura). Dopełnij szklankę wytrawnym szampanem (lub jego tańszą alternatywą – winem musującym), a na wierzchu umieść skręconą w spiralę skórkę ze sparzonej cytryny.
2

Koktajl Air Mail
Składniki:
60 ml złotego rumu, 15 ml soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 150 ml wytrawnego szampana
Wszystkie składniki prócz szampana wlej do schłodzonego shakera wypełnionego pokruszonym lodem. Dokładnie wymieszaj całość i przelej bez odcedzania do wysokiej szklanki typu Collins. Dopełnij szampanem.
Składniki:
60 ml złotego rumu, 15 ml soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 150 ml wytrawnego szampana
Wszystkie składniki prócz szampana wlej do schłodzonego shakera wypełnionego pokruszonym lodem. Dokładnie wymieszaj całość i przelej bez odcedzania do wysokiej szklanki typu Collins. Dopełnij szampanem.
4

Poncz Jubala Early
Składniki:
1 szklanka bardzo drobnego cukru, 1 szklanka soku z cytryny, 5 szklanek wody, 120 ml ciemnego rumu, 1,5 szklanki brandy, 1 butelka wytrawnego szampana
Cukier rozpuść w soku z cytryny i wodzie. Dodaj rum i brandy. Odstaw całość na pół godziny w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem, wlej do ponczu szampana i wrzuć kostki lodu.
Składniki:
1 szklanka bardzo drobnego cukru, 1 szklanka soku z cytryny, 5 szklanek wody, 120 ml ciemnego rumu, 1,5 szklanki brandy, 1 butelka wytrawnego szampana
Cukier rozpuść w soku z cytryny i wodzie. Dodaj rum i brandy. Odstaw całość na pół godziny w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem, wlej do ponczu szampana i wrzuć kostki lodu.
6

Koktajl Barbotaż
Składniki:
15 ml koniaku, 1 łyżeczka Grand Marnier (lub innego gorzkiego likieru pomarańczowego), 120 ml wytrawnego szampana
Koniak (lub brandy) i likier Grand Marnier wlej do szampanówki. Dopełnij wytrawnym szampanem lub dobrym winem musującym.
Inna wersja tego przepisu: do shakera wypełnionego lodem wlej 1 łyżeczkę grenadyny, 15 ml soku z cytryny i 30 ml soku pomarańczowego. Całość dobrze wstrząśnij i odcedź do szampanówki. Dopełnij całość szampanem.
Składniki:
15 ml koniaku, 1 łyżeczka Grand Marnier (lub innego gorzkiego likieru pomarańczowego), 120 ml wytrawnego szampana
Koniak (lub brandy) i likier Grand Marnier wlej do szampanówki. Dopełnij wytrawnym szampanem lub dobrym winem musującym.
Inna wersja tego przepisu: do shakera wypełnionego lodem wlej 1 łyżeczkę grenadyny, 15 ml soku z cytryny i 30 ml soku pomarańczowego. Całość dobrze wstrząśnij i odcedź do szampanówki. Dopełnij całość szampanem.
7

Poncz szampański
Składniki:
45 ml brandy, 45 ml Cointreau, 1 litr wody gazowanej lub toniku, skórka z 1 pomarańczy, plasterki ananasa, plasterki pomarańczy, mięta, truskawki
Wazę na poncz wypełnij lodem. Wlej do niej wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj. Udekoruj poncz plasterkami ananasa, pomarańczy i dużą ilością świeżej mięty. Rozdrobnione truskawki dodadzą całości jeszcze bardziej wytwornego wyglądu i smaku.
Składniki:
45 ml brandy, 45 ml Cointreau, 1 litr wody gazowanej lub toniku, skórka z 1 pomarańczy, plasterki ananasa, plasterki pomarańczy, mięta, truskawki
Wazę na poncz wypełnij lodem. Wlej do niej wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj. Udekoruj poncz plasterkami ananasa, pomarańczy i dużą ilością świeżej mięty. Rozdrobnione truskawki dodadzą całości jeszcze bardziej wytwornego wyglądu i smaku.
8

Musujący poncz arystokrata
Składniki:
½ szklanki cukru, 1 butelka czerwonego wina wytrawnego (najlepiej burgundzkiego), 120 ml brandy, 2 butelki wytrawnego szampana, 1 litr wody gazowanej, truskawki, 2 pomarańcze
W wazie na poncz rozpuść ½ szklanki (lub mniej) cukru w czerwonym wytrawnym winie. Dodaj brandy i zamieszaj całość. Wlej szampana i wodę gazowaną. Włóż do wazy blok lodu i udekoruj z wierzchu truskawkami, malinami lub innymi owocami. Pomarańcze pokrój na cienkie plasterki i ułóż na powierzchni ponczu.
Składniki:
½ szklanki cukru, 1 butelka czerwonego wina wytrawnego (najlepiej burgundzkiego), 120 ml brandy, 2 butelki wytrawnego szampana, 1 litr wody gazowanej, truskawki, 2 pomarańcze
W wazie na poncz rozpuść ½ szklanki (lub mniej) cukru w czerwonym wytrawnym winie. Dodaj brandy i zamieszaj całość. Wlej szampana i wodę gazowaną. Włóż do wazy blok lodu i udekoruj z wierzchu truskawkami, malinami lub innymi owocami. Pomarańcze pokrój na cienkie plasterki i ułóż na powierzchni ponczu.
9

Atomowy koktajl szampański
Składniki:
45 ml wódki, 45 ml brandy, 1 łyżeczka sherry, 45 ml wytrawnego szampana
Wódkę, brandy i sherry wymieszaj w shakerze wypełnionym kruszonym lodem, a następnie odcedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dodaj 45-60 ml schłodzonego szampana.
UWAGA: Jeżeli używasz słodkiej brandy (np. hiszpańskiej), wybierz bardziej wytrawną sherry i na odwrót – wybierając wytrawny koniak, zdecyduj się na słodką sherry.
Składniki:
45 ml wódki, 45 ml brandy, 1 łyżeczka sherry, 45 ml wytrawnego szampana
Wódkę, brandy i sherry wymieszaj w shakerze wypełnionym kruszonym lodem, a następnie odcedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dodaj 45-60 ml schłodzonego szampana.
UWAGA: Jeżeli używasz słodkiej brandy (np. hiszpańskiej), wybierz bardziej wytrawną sherry i na odwrót – wybierając wytrawny koniak, zdecyduj się na słodką sherry.
10

French 75
Składniki:
60 ml wytrawnego ginu (London Dry Gin), 1 łyżeczka bardzo drobnego cukru, 15 ml soku z cytryny, 150 ml wytrawnego szampana
Wszystkie składniki umieść w shakerze wypełnionym kruszonym lodem. Dobrze wstrząśnij i odcedź do kieliszka typu Collins wypełnionego do połowy kruszonym lodem. Dopełnij szampanem.
Składniki:
60 ml wytrawnego ginu (London Dry Gin), 1 łyżeczka bardzo drobnego cukru, 15 ml soku z cytryny, 150 ml wytrawnego szampana
Wszystkie składniki umieść w shakerze wypełnionym kruszonym lodem. Dobrze wstrząśnij i odcedź do kieliszka typu Collins wypełnionego do połowy kruszonym lodem. Dopełnij szampanem.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (3)
barisssta
30.12.2014Podaje przepis na prosty, sprawdzony koktajl: 50 ml zimnej wódki dodac do 50 ml zimnej wodki. Zamieszać łyzeczką. I już.
dominik
30.12.2014wszystko sie zgadza, tylko ze w champagne cocktail potrzeba jeszcze koniaku
roro
29.12.2014wytrawny z campari i odrobiną soku z grejfruta, do tego czarne oliwki:)