drinki z szampanem

10 najlepszych drinków z szampanem – nie tylko na sylwestra

Barman - specjalista Tipy.pl
drinki z szampanem
1 z 11
To już tradycja, by w noc sylwestrową, gdy tylko wybije północ z hukiem otworzyć butelkę szampana. Jednak sam szampan imprezy nie czyni, dlatego zwłaszcza w okresie karnawału warto urozmaicić go nieco, czyniąc z niego bazę smacznych i oryginalnych drinków. Listę 10 najlepszych (wraz z przepisami) zamieszczam poniżej.
1
koktajl szampański
Koktajl szampański

Na dnie schłodzonego kieliszka do szampana umieść kostkę cukru. Wlej na nią 20-30 kropli gorzkiej wódki (najlepiej Angostura). Dopełnij szklankę wytrawnym szampanem (lub jego tańszą alternatywą – winem musującym), a na wierzchu umieść skręconą w spiralę skórkę ze sparzonej cytryny.
2
koktajl air mail
Koktajl Air Mail

Składniki:
60 ml złotego rumu, 15 ml soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 150 ml wytrawnego szampana

Wszystkie składniki prócz szampana wlej do schłodzonego shakera wypełnionego pokruszonym lodem. Dokładnie wymieszaj całość i przelej bez odcedzania do wysokiej szklanki typu Collins. Dopełnij szampanem.
3
koktajl mimoza
Mimoza

Kieliszek do szampana wypełnij w 2/3 świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Dopełnij wytrawnym szampanem.
4
poncz jubala early
Poncz Jubala Early

Składniki:
1 szklanka bardzo drobnego cukru, 1 szklanka soku z cytryny, 5 szklanek wody, 120 ml ciemnego rumu, 1,5 szklanki brandy, 1 butelka wytrawnego szampana

Cukier rozpuść w soku z cytryny i wodzie. Dodaj rum i brandy. Odstaw całość na pół godziny w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem, wlej do ponczu szampana i wrzuć kostki lodu.
5
drink black velvet
Black Velvet

Składniki:
ciemne piwo górnej fermentacji (typu stout), wytrawny szampan

Szklankę typu Collins napełnij do połowy ciemnym piwem. Następnie powoli dopełnij ją szampanem. Delikatnie zamieszaj całość plastikowym patyczkiem lub słomką.
6
koktajl barbotaż
Koktajl Barbotaż

Składniki:
15 ml koniaku, 1 łyżeczka Grand Marnier (lub innego gorzkiego likieru pomarańczowego), 120 ml wytrawnego szampana

Koniak (lub brandy) i likier Grand Marnier wlej do szampanówki. Dopełnij wytrawnym szampanem lub dobrym winem musującym.

Inna wersja tego przepisu: do shakera wypełnionego lodem wlej 1 łyżeczkę grenadyny, 15 ml soku z cytryny i 30 ml soku pomarańczowego. Całość dobrze wstrząśnij i odcedź do szampanówki. Dopełnij całość szampanem.
7
poncz szampański
Poncz szampański

Składniki:
45 ml brandy, 45 ml Cointreau, 1 litr wody gazowanej lub toniku, skórka z 1 pomarańczy, plasterki ananasa, plasterki pomarańczy, mięta, truskawki

Wazę na poncz wypełnij lodem. Wlej do niej wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj. Udekoruj poncz plasterkami ananasa, pomarańczy i dużą ilością świeżej mięty. Rozdrobnione truskawki dodadzą całości jeszcze bardziej wytwornego wyglądu i smaku.
8
poncz arystokrata
Musujący poncz arystokrata

Składniki:
½ szklanki cukru, 1 butelka czerwonego wina wytrawnego (najlepiej burgundzkiego), 120 ml brandy, 2 butelki wytrawnego szampana, 1 litr wody gazowanej, truskawki, 2 pomarańcze

W wazie na poncz rozpuść ½ szklanki (lub mniej) cukru w czerwonym wytrawnym winie. Dodaj brandy i zamieszaj całość. Wlej szampana i wodę gazowaną. Włóż do wazy blok lodu i udekoruj z wierzchu truskawkami, malinami lub innymi owocami. Pomarańcze pokrój na cienkie plasterki i ułóż na powierzchni ponczu.
9
atomowy koktajl szampański
Atomowy koktajl szampański

Składniki:
45 ml wódki, 45 ml brandy, 1 łyżeczka sherry, 45 ml wytrawnego szampana

Wódkę, brandy i sherry wymieszaj w shakerze wypełnionym kruszonym lodem, a następnie odcedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dodaj 45-60 ml schłodzonego szampana.
UWAGA: Jeżeli używasz słodkiej brandy (np. hiszpańskiej), wybierz bardziej wytrawną sherry i na odwrót – wybierając wytrawny koniak, zdecyduj się na słodką sherry.
10
french 75
French 75

Składniki:
60 ml wytrawnego ginu (London Dry Gin), 1 łyżeczka bardzo drobnego cukru, 15 ml soku z cytryny, 150 ml wytrawnego szampana

Wszystkie składniki umieść w shakerze wypełnionym kruszonym lodem. Dobrze wstrząśnij i odcedź do kieliszka typu Collins wypełnionego do połowy kruszonym lodem. Dopełnij szampanem.
Strona 1 z 11

Powiązane porady

sangria
Kobieta pijąca absynt
Klasyczne Martini

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

barisssta
30.12.2014
Podaje przepis na prosty, sprawdzony koktajl: 50 ml zimnej wódki dodac do 50 ml zimnej wodki. Zamieszać łyzeczką. I już.
dominik
30.12.2014
wszystko sie zgadza, tylko ze w champagne cocktail potrzeba jeszcze koniaku
roro
29.12.2014
wytrawny z campari i odrobiną soku z grejfruta, do tego czarne oliwki:)