Co jeść w trzecim trymestrze ciąży?
Amarant - specjalista Tipy.pl

W trzecim trymestrze (28 tydzień +) bardzo ważna jest witamina C, błonnik, witamina K oraz tiaminę (witaminę B1). Składniki te można dostarczyć organizmowi poprzez zdrową, zbilansowaną dietę. Pamiętaj, że w trzecim trymestrze ciąży dzienne zapotrzebowanie na kalorie wzrasta o 200 kcal.
1
Owoce 

Zacznij jeść teraz więcej świeżych owoców, gdyż zawierają one zarówno witaminę C jak i błonnik. Najwięcej tej witaminy znajduje się w porzeczkach, kiwi, truskawkach, poziomkach i pomarańczach. Jedz te owoce same jako przekąskę lub dodawaj do jogurtu naturalnego. 

Witamina C pomaga organizmowi w przyswajaniu żelaza z pożywienia oraz wzmacnia system odpornościowy. Pomaga ona również w prawidłowym rozwoju łożyska. W okresie ciąży nie należy jej spożywać jednak więcej niż 80-100 mg na dobę.
2
Sałatka z szynki i pomidorów

Wybierz chudą szynkę wieprzową, aby zwiększyć ilość witaminy B1 w diecie. Szynkę jedz razem ze zdrowymi pomidorkami, rzodkiewką, kukurydzą i sałatą. 

Tiamina pomaga w produkcji energii oraz poprawia samopoczucie psychiczne i fizyczne.
3
Chili con carne

Do przygotowania chili con carne użyj fasoli z puszki kidney, cannellini lub jakiejkolwiek innej a potrawa będzie bogata w tiaminę, żelazo i błonnik. Pomidory i papryka wzbogacą ją dodatkowo o witaminę C. 

Częstym problemem w trzecim trymestrze ciąży są zaparcia. Dlatego należy pić jak najwięcej wody, napojów bez kofeiny, soków owocowych i warzywnych oraz jeść produkty bogate w błonnik. Staraj się również wykonywać lekkie ćwiczenia takie jak spacer czy pływanie.
4
Soczewica

Gotowaną soczewicę dodawaj do zup, gulaszy oraz sałatek, aby zwiększyć ilość przyjmowanej tiaminy oraz błonnika.
5
Nasiona oraz orzechy

Bogate w tiaminę nasiona słonecznika oraz orzechy włoskie czy laskowe można jeść same lub dodawać do domowych chlebów, płatków czy jogurtów. Oprócz tiaminy zawierają one również ważne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. 

Staraj się wybierać jogurty naturalne bez dodatku cukru a następnie dodawać do nich nasiona oraz bogate w witaminę C owoce np. kiwi, maliny lub suszoną żurawinę. 

Kobiety w ciąży bardzo często cierpią na zapalenie pęcherza. Aby go uniknąć jedz garść suszonej żurawiny dziennie, która zakwasza mocz i nie pozwala rozwijać się szkodliwym bakteriom.
6
Gotowana fasolka na pełnoziarnistej kromce

Przekąska taka zawiera spore ilości tiaminy oraz błonnika, który pomoże w wypróżnieniu.
7
Sałatka awokado

Awokado zawiera witaminę C, E i błonnik. Pokrój je na plastry i wymieszaj z orzechami, bogatą w witaminę K rukolą lub rukwią wodną, mango oraz pomarańczami.
8
Chudy schab

Kotleciki wieprzowe (wcześniej należy usunąć z nich tłuszcz) z grilla są bogate w żelazo i tiaminę. Jedz je w towarzystwie sałatki z rzeżuchy, aby zwiększyć ilość witaminy C. 

Jeśli obawiasz się, że nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości witaminy C wówczas pij napój z połowy natki pietruszki, kawałka cytryny, pół litra wody i cukru do smaku (wszystkie składniki należy bardzo dokładnie zmiksować, aż napój będzie zielony bez większych kawałków natki). 

Pamiętaj, że w ciąży należy jeść mięso dobrze wysmażone.
9
Brukselki

Niektórzy je kochają zaś inni nienawidzą, jednak bez względu na uczucia jakie do nich żywimy są one bogate w witaminy C i K. Możesz je ugotować na parze lub upiec na grillu lub w piekarniku i podawać jako dodatek do obiadu.
Staraj się nie gotować warzyw zbyt długo, aby zachować w nich jak najwięcej witamin.
Strona 1 z 3

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie