Ciąża
- Seksualność
- Zakładanie Rodziny
- Rodzicielstwo
- Nastolatki
- Dzieci
- Noworodki
- Niemowlaki
- Miłość i Randki
- Rodzina
- Małżeństwo
- Rozwód
- Przyjaźń

Co jeść w trzecim trymestrze ciąży?
Amarant - specjalista Tipy.pl
W trzecim trymestrze (28 tydzień +) bardzo ważna jest witamina C, błonnik, witamina K oraz tiaminę (witaminę B1). Składniki te można dostarczyć organizmowi poprzez zdrową, zbilansowaną dietę. Pamiętaj, że w trzecim trymestrze ciąży dzienne zapotrzebowanie na kalorie wzrasta o 200 kcal.
1

Owoce
Zacznij jeść teraz więcej świeżych owoców, gdyż zawierają one zarówno witaminę C jak i błonnik. Najwięcej tej witaminy znajduje się w porzeczkach, kiwi, truskawkach, poziomkach i pomarańczach. Jedz te owoce same jako przekąskę lub dodawaj do jogurtu naturalnego.
Witamina C pomaga organizmowi w przyswajaniu żelaza z pożywienia oraz wzmacnia system odpornościowy. Pomaga ona również w prawidłowym rozwoju łożyska. W okresie ciąży nie należy jej spożywać jednak więcej niż 80-100 mg na dobę.
3

Chili con carne
Do przygotowania chili con carne użyj fasoli z puszki kidney, cannellini lub jakiejkolwiek innej a potrawa będzie bogata w tiaminę, żelazo i błonnik. Pomidory i papryka wzbogacą ją dodatkowo o witaminę C.
Częstym problemem w trzecim trymestrze ciąży są zaparcia. Dlatego należy pić jak najwięcej wody, napojów bez kofeiny, soków owocowych i warzywnych oraz jeść produkty bogate w błonnik. Staraj się również wykonywać lekkie ćwiczenia takie jak spacer czy pływanie.
5

Nasiona oraz orzechy
Bogate w tiaminę nasiona słonecznika oraz orzechy włoskie czy laskowe można jeść same lub dodawać do domowych chlebów, płatków czy jogurtów. Oprócz tiaminy zawierają one również ważne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3.
Staraj się wybierać jogurty naturalne bez dodatku cukru a następnie dodawać do nich nasiona oraz bogate w witaminę C owoce np. kiwi, maliny lub suszoną żurawinę.
Kobiety w ciąży bardzo często cierpią na zapalenie pęcherza. Aby go uniknąć jedz garść suszonej żurawiny dziennie, która zakwasza mocz i nie pozwala rozwijać się szkodliwym bakteriom.
8

Chudy schab
Kotleciki wieprzowe (wcześniej należy usunąć z nich tłuszcz) z grilla są bogate w żelazo i tiaminę. Jedz je w towarzystwie sałatki z rzeżuchy, aby zwiększyć ilość witaminy C.
Jeśli obawiasz się, że nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości witaminy C wówczas pij napój z połowy natki pietruszki, kawałka cytryny, pół litra wody i cukru do smaku (wszystkie składniki należy bardzo dokładnie zmiksować, aż napój będzie zielony bez większych kawałków natki).
Pamiętaj, że w ciąży należy jeść mięso dobrze wysmażone.
9

Brukselki
Niektórzy je kochają zaś inni nienawidzą, jednak bez względu na uczucia jakie do nich żywimy są one bogate w witaminy C i K. Możesz je ugotować na parze lub upiec na grillu lub w piekarniku i podawać jako dodatek do obiadu.
Staraj się nie gotować warzyw zbyt długo, aby zachować w nich jak najwięcej witamin.
Staraj się nie gotować warzyw zbyt długo, aby zachować w nich jak najwięcej witamin.