Jak zrobić omlet z krewetkami i grzybami?

Amarant - specjalista Tipy.pl
Szybkie i proste w przygotowaniu omlety są dobrym sposobem na przemycenie do posiłku nieco warzyw. Dwa jajka zawarte w tym przepisie dostarczają 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę D, która pomaga we wchłanianiu zdrowego dla kości wapnia i fosforu. Dodatkowo danie to zawiera sporo choliny i białka - z jajek oraz z krewetek z puszki.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
pół szklanki roszponki (może być również kapusta chińska baby bok choy lub szparagi), pół szklanki grzybów (dowolnych), 1 łyżeczka oleju sezamowego (lub innego oleju do smażenia), 2 jajka, 50-60 g krewetek koktajlowych z puszki

1
Grzyby oczyść i pokrój a następnie podsmaż je na małej patelni na 1-2 łyżeczkach oleju. Jeśli używasz kapusty lub szparagów to je również pokrój i podsmaż razem z grzybami, aby były miękkie ale nadal chrupiące.
2
Wbij do miseczki jajka i rozmieszaj je widelcem.
3
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj na nią odrobinę oleju lub masła.
4
Wlej na patelnię jajka. Jak już zaczną się ścinać to zacznij delikatnie podważać krawędzie omletu, aby nieścięte jajko wpłynęło pod spód.
5
Jak już omlet będzie prawie całkiem ścięty nałóż na jego połowę grzyby z krewetkami i roszponkę i przykryj je drugą połową omleta.
6
Przykryj i smaż na małym ogniu przez około 30-40 sekund, aż omlet spęcznieje. Delikatnie przełóż go na talerz. Smacznego!

Powiązane porady

Omlet pieczony
Omlet z pieczarkami i cebulą
frittata ze szpinakiem

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie