Diety i Odżywianie
- Medycyna Alternatywna
- Choroby Nowotworowe
- Stomatologia
- Zdrowie Rodzinne
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

4 powody, dla których nie należy jeść parówek
Amarant - specjalista Tipy.pl
Czy lubisz parówki z ketchupem i pyszną świeżą sałatką? Ty może i tak, ale twój organizm nie. Dlaczego? Przeczytaj poniższe fakty dotyczące parówek i przestań o nich myśleć raz na zawsze.
1
Duża zawartość tłuszczu
Parówki nie są najlepszym dietetycznym produktem. Pomimo, iż tłuszczu w nim nie widać, gdyż jest on przemielony z pozostałymi składnikami, to jest go aż 20-25%! Tak duża zawartość tłuszczu wymaga stosowania w parówkach większej ilości przeciwutleniaczy chroniących przed zepsuciem.
2
Duża zawartość azotanów
Azotyn sodu czyli E250 będący substancją konserwującą znajduje się praktycznie we wszystkich parówkach dostępnych na rynku. Azotyn nadaje parówkom lepszy smak oraz ładny, czerwony kolor, jednak może wywoływać bóle głowy. Zawarty w parówkach (oraz innych wędlinach a czasem i mięsach) azotyn sodu powoduje pojawienie się w przewodzie pokarmowym nitrozoamin, które są substancjami rakotwórczymi. Nie należy podawać artykułów spożywczych z tym konserwantem niemowlętom ani dzieciom poniżej 1 roku życia. Warto również wiedzieć, że parówek, wędlin ani mięs z dodatkiem azotynu sodu nie należy smażyć ani grillować.
3
Mała zawartość mięsa
Niektóre parówki nie zawierają w ogóle mięsa jako takiego, tylko MOM czyli mięso oddzielone mechanicznie (normy EU nie uznają MOM za mięso). Czym jest MOM? Powstaje ono ze szkieletów zwierzęcych zawierających resztki mięsa i tłuszczu (a raczej tym co pozostało po oddzieleniu prawdziwego mięsa czyli chrząstki, kurze korpusy, ścięgna, skórki, wymiona). Resztki te pozyskiwane są mechanicznie za pomocą odkostniarki. MOM ma niską wartość spożywczą i nie należy go podawać osobom chorym na określonych dietach, małym dzieciom (poniżej 5 roku życia) oraz seniorom.
4
Sztuczne dodatki
W większości parówek znajdziemy emulgatory, fosforany czy cytryniany. Dzięki emulgatorom parówki są takie dobre i mają odpowiednią konsystencję oraz kolor. Fosforany (E450, E451 lub E452) powodują uwodnienie białek, zatem dzięki nim można zwiększyć objętość parówek (czyli zmniejszają koszty produkcji) i nie są zbyt zdrowe, gdyż ich nadmiar w organizmie powoduje niewydolność nerek, większe ryzyko zachorowania na raka płuc oraz różnego rodzaju alergie. Cytryniany czyli E331 są podobne do fosforanów i również są szkodliwe.
?
Wskazówki
O ile będąc w sklepie można przeczytać skład parówek i wybrać te o najwyższej zawartości mięsa, bez dodatku mięsa MOM oraz o najkrótszej liście dodatków w stylu E, to już kupując Hot Doga w barze szybkiej obsługi nie mamy takiej możliwości. Nie ma się co łudzić, że właściciel używa najlepszej jakości parówek i trzeba się liczyć z tym, że są one najtańsze.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (6)
Anonim
17.08.2015Nie zabierzecie mi mojej miłości do parówek.
Paput
20.03.2014Wierutna bzdura.
Miażdżycy winny jest nadmiar węglowodanów, który prowadzi do stanów zapalnych tętnic, jednocześnie podwyższając poziom trójglicerydów we krwi, które sprawiają, że dopiero wtedy cholesterol staje się groźny odkładając się w postaci blaszek miażdżycowych.
Bezpośrednio cholesterol nie jest niczemu winny, także monitorowanie jego ilości w pożywieniu jest bez sensu.
Miażdżycy winny jest nadmiar węglowodanów, który prowadzi do stanów zapalnych tętnic, jednocześnie podwyższając poziom trójglicerydów we krwi, które sprawiają, że dopiero wtedy cholesterol staje się groźny odkładając się w postaci blaszek miażdżycowych.
Bezpośrednio cholesterol nie jest niczemu winny, także monitorowanie jego ilości w pożywieniu jest bez sensu.
Kejt
19.03.2014Paput, jest dobry i zły cholesterol. Im więcej złego cholesterolu krąży we krwi tym gorzej dla nas bo odkłada się w naczyniach krwionośnych i prowadzi do miażdżycy, a stąd już niedaleka droga do zawału.
anka
19.03.2014no bez jaj. piszecie, że parówki są be i że nie wolno ich smażyć, a obok wyskakuje mi propozycja artykułu "jak zrobić smażone parówki panierowane"....
Paput
18.03.2014Cholesterol nie jest szodliwy.
Powielasz mity naukowe.
Powielasz mity naukowe.
Kejt
18.03.2014Parówki przyczyniają się do wzrostu cholesterolu bo zawierają tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, dlatego nawet jeśli skusimy się na te droższe, które mają w składzie mięso, a nie MOM nie można powiedzieć, że są zdrowe :\