Jak zrobić chipsy marchewkowe?

Amarant - specjalista Tipy.pl
Dlaczego by jeść zawsze surową marchewkę skoro można ją zamienić w pyszne, chrupiące i delikatne chipsy? W ich przygotowaniu przyda ci się obieraczka do warzyw za pomocą której wyczarujesz cieniutkie plasterki.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
2 duże marchewki (wybierz jak najgrubsze, aby chipsy były szerokie), obieraczka do warzyw, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/4-1/8 soli, świeżo mielony pieprz

1
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
2
Marchewki obierz a następnie za pomocą obieraczki pokrój na długie i szerokie paski. Paski marchewki przełóż do średniej miseczki, dodaj do nich olej, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
3
Porozkładaj paski marchewki na wyłożonych folią 2 blachach do pieczenia. Maski mogą się dotykać, ale nie powinny na siebie nachodzić.
4
Włóż do piekarnika i piecz przez około 6 minut po czym zamień ze sobą położenie blach. Piecz do czasu, aż krawędzie marchewek zaczną delikatnie brązowieć - około 6-8 kolejnych minut. Po upieczeniu blachy wyciągnij i odstaw chipsy do wystygnięcia na około 3 minuty. Przełóż chipsy marchewkowe na talerz i podawaj z ulubionym sosem lub ketchupem. Przechowuj w szczelnym pojemniczku do 5 dni.

Powiązane porady

śledzie w śmietanie
popcorn
daktyle

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

fifi
19.03.2014
Robiłam i mogę zagwarantować, że wychodzą pyszne :)
Mniam
18.03.2014
Wiecie czy takie marchewkowe pyszności nie wychodzą wysuszone?