Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?
angel11 - specjalista Tipy.pl

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

1

Składniki: 250 ml mleka, 50 g ulubionego sera żółtego, 25 g masła, 2 łyżki śmietanki do kawy, po szczypcie: soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej Ser żółty zetrzyj na tarce. Masło roztop na patelni, następnie dodaj do niego mąkę i mieszaj obydwa składniki przez ok. minutę. Potem ostrożnie dolej mleko oraz śmietanę i posyp przyprawami. Dołącz ser żółty i mieszaj wszystko przez kilka minut. Sos jest gotowy, kiedy składniki ładnie się połączą.


2

Składniki: 200 ml mleka, 20 dag żółtego sera, ok. 150 g jogurtu naturalnego, 100 g śmietany 30%, po szczypcie soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej do smaku: czerwona papryka w proszku, oregano Zetrzyj ser żółty. Do naczynia wbij jajka, wlej mleko, śmietanę i jogurt. Następnie dodaj ser i przyprawy. Wszystko dokładnie zamieszaj.


3

Składniki: 3 jajka, 125 ml śmietanki 12%, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, do smaku: sól, pieprz, bazylia Zetrzyj ser żółty na tarce. Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem. Następnie dodaj do nich śmietankę, koncentrat pomidorowy oraz ser. Zmieszaj wszystkie składniki dokładnie i dopraw przyprawami, po czym wymieszaj wszystko jeszcze raz.


4

Składniki: 250 ml mleka, 125 g fety, 1 łyżka mąki, do smaku: sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, Fetę rozkrusz w dłoniach. Wlej do naczynia mleko i dodaj do niego fetę. Zagotuj jem po czym dosyp łyżkę mąki i przyprawy. Ponownie zagotuj.


Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (4)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

troll
21.03.2018
Dzięki za przepisy ,jednak jest jedno ale.W drugim przepisie brak ilości jajek.
kmes090562
17.08.2015
co za geniusz układał te przepisy, na pewno taki , który tego nigdy nie robił
Greta
28.03.2014
Potrzebujesz: sera pleśniowego, odrobiny masła, śmietany. Śmietanę podgrzej z masłem, dodaj ser i przypraw do smaku :) Smacznego
hana
26.03.2014
suuuuper! :D znacie jakiś przepis na sos pleśniowy do zapiekanki?