Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

angel11 - specjalista Tipy.pl
Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.
1
Składniki:
250 ml mleka,
50 g ulubionego sera żółtego,
25 g masła,
2 łyżki śmietanki do kawy,
po szczypcie: soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej

Ser żółty zetrzyj na tarce. Masło roztop na patelni, następnie dodaj do niego mąkę i mieszaj obydwa składniki przez ok. minutę. Potem ostrożnie dolej mleko oraz śmietanę i posyp przyprawami. Dołącz ser żółty i mieszaj wszystko przez kilka minut. Sos jest gotowy, kiedy składniki ładnie się połączą.
2
Składniki:
200 ml mleka,
20 dag żółtego sera,
ok. 150 g jogurtu naturalnego,
100 g śmietany 30%,
po szczypcie soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej
do smaku: czerwona papryka w proszku, oregano

Zetrzyj ser żółty. Do naczynia wbij jajka, wlej mleko, śmietanę i jogurt. Następnie dodaj ser i przyprawy. Wszystko dokładnie zamieszaj.
3
Składniki:
3 jajka,
125 ml śmietanki 12%,
10 dag żółtego sera,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
do smaku: sól, pieprz, bazylia

Zetrzyj ser żółty na tarce. Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem. Następnie dodaj do nich śmietankę, koncentrat pomidorowy oraz ser. Zmieszaj wszystkie składniki dokładnie i dopraw przyprawami, po czym wymieszaj wszystko jeszcze raz.
4
Składniki:
250 ml mleka,
125 g fety,
1 łyżka mąki,
do smaku: sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa,

Fetę rozkrusz w dłoniach. Wlej do naczynia mleko i dodaj do niego fetę. Zagotuj jem po czym dosyp łyżkę mąki i przyprawy. Ponownie zagotuj.

Powiązane porady

sos do spaghetti
sos żurawinowy
Pesto

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

kmes090562
17.08.2015
co za geniusz układał te przepisy, na pewno taki , który tego nigdy nie robił
Greta
28.03.2014
Potrzebujesz: sera pleśniowego, odrobiny masła, śmietany. Śmietanę podgrzej z masłem, dodaj ser i przypraw do smaku :) Smacznego
hana
26.03.2014
suuuuper! :D znacie jakiś przepis na sos pleśniowy do zapiekanki?