Żywność
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Desery

Jak przechowywać banany?
Amarant - specjalista Tipy.pl
Najzdrowsze banany, to te dojrzałe, czyli nie żółto-zielone, ale te żółte z małymi, brązowymi plamkami na skórce. Jednak banan dojrzały, którego od razu nie skonsumujemy szybko przejrzeje i stanie się cały brązowy, miękki i niezbyt smaczny. Jak zatem przechowywać banany, aby zbyt szybko nie zrobiły się brązowe? Oto kilka wskazówek.
1
Jeśli trzymasz banany w jednym koszyku z innymi owocami, to upewnij się, że nie leżą one w pobliżu jabłek. Jabłka bowiem przyspieszą ich dojrzewanie i ciemnienie.
2
Trzymaj banany w ciemnym miejscu. Na słońcu banany (tak jak i inne owoce) szybko dojrzewają.
3
Trzymaj banany w chłodnym miejscu ale nie w lodówce! Temperatura poniżej 10 stopni C spowoduje, że stracą one sporo witamin, będą mniej jędrne oraz szybciej zaczną brązowieć. Najlepsza będzie temperatura w okolicach 12 stopni C.
5
Jeśli masz sporo bananów to możesz je obrać, podzielić na porcje i zamrozić. Mrożone banany nie dość, że zachowają wszystkie witaminy i składniki mineralne to również będą świetnym składnikiem koktajli i sorbetów.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (3)
arleta
23.03.2016w lodówce przechowywane stracą witaminy, a zamrożone zachowają. bezsens
von_kitens
04.04.2014a ja lubię zielone banany, dojrzałe mają dużo cukru
mała_Lenka
31.03.2014Najlepsze są dojrzałe banany...