Wielkanoc
- Pierwszy Dzień Wiosny
- Dzień Św. Patryka
- Wieczór Panieński i Kawalerski
- Prezenty Ślubne
- Wspomnienia Weselne
- Zaręczyny
- Tradycje Ślubno-Weselne
- Planowanie Ślubu i Wesela
- Moda Ślubna
- Rodzaje Ślubów i Wesel
- Po Weselu
- Halloween
- Dzień Matki
- Dzień Ojca
- Walentynki
- Urodziny
- Boże Narodzenie
- Sylwester i Nowy Rok
- Prezenty
- Dzień Dziecka
- Weekend Majowy
- Dzień Wszystkich Świętych
- Narodowe Święto Niepodległości
- Inne Święta i Uroczystości
- Andrzejki
- Dzień Babci
- Dzień Dziadka
- Pierwsza Komunia Święta

Jak zrobić pisanki marmurkowe?
Amarant - specjalista Tipy.pl
P
Rzeczy, których potrzebujesz
Jajka ugotowane na twardo lub wydmuszki (wydmuszki można zachować na kolejne lata, zaś jajka na twardo się zepsują), barwnik spożywczy, ocet, olej
1

Jeśli chcesz zrobić pisanki z wydmuszek oto co należy zrobić: Jajko dokładnie umyj i sparz wrzątkiem (na skorupce może być salmonella a ty będziesz jej dotykać ustami). Za pomocą gwoździa lub dużej igły zrób małe dziurki z dwóch stron jajka. Jedna dziurka powinna być delikatnie większa, aby można było przez nią wydmuchać zawartość jajka. Zbliż mniejszą dziurkę do ust i zacznij mocno dmuchać do czasu, aż żółtko z białkiem zostaną wypchane na zewnątrz. Jeśli żółtko nie będzie chciało wyjść wówczas przebij je igłą i spróbuj jeszcze raz.
2

Następnie zafarbuj wydmuszki w barwniku tak jak to normalnie robisz. Możesz użyć dowolnego koloru, jednak najlepiej, aby pierwszy kolor (bazowy) był jasny i pastelowy. Aby zrobić mieszankę do farbowania jajek wlej do kubka szklankę wody, dodaj do niej 3 łyżki białego octu i około 20 kropelek barwnika i dobrze wymieszaj. Wydmuszki są w środku puste, zatem będą pływać po powierzchni wody. Aby temu zapobiec dociśnij je do dna metalową łyżką (delikatnie, aby skorupka nie popękała). Jak już jajka będą miały odpowiedni kolor to je wyciągnij z barwnika i odłóż do wyschnięcia.
3

Następnie należy zrobić kolejną kąpiel barwnikową, jednak tym razem będziesz potrzebować większego naczynia - najlepiej dużego i płytkiego garnka lub naczynia do pieczenia. Wlej do środka 3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżkę octu i 20 kropel barwnika spożywczego. Wymieszaj a następnie dodaj 1 łyżkę oleju i zamieszaj widelcem (plama oleju powinna się rozdzielić i utworzyć na powierzchni jak najwięcej oczek).
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (1)
papcia
11.04.2014Wspaniałe... fajnie, że podajecie sposób na zrobienie wydmuszki :)