Jak zrobić lemoniadę arbuzowo-malinową?
Amarant - specjalista Tipy.pl

Do tego przepisu najlepiej użyć wody kokosowej, jednak z uwagi, że jest ona w naszym kraju trudno dostępna i dość droga to można ją zastąpić zwykłą wodą mineralną. Do lemoniady dodaj kostki lodu i ciesz się jej orzeźwiającym smakiem w upalne wiosenne i letnie dni. Jeśli chcesz, to możesz dodać również kieliszek wódki.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
900 g arbuza (najlepiej takiego bez pestek), 1 szklanka (140 g) świeżych lub mrożonych malin, 1 szklanka (240 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryn (około 8 cytryn), 1 szklanka wody kokosowej lub wody mineralnej, odrobina miodu lub cukru do smaku (opcjonalnie), lód

1
Arbuza pokrój w kostkę i usuń pestki (jeśli są). Dobrze, jeśli arbuz zostanie wcześniej dobrze schłodzony. Przełóż arbuza, maliny i sok z cytryny do naczynia od blendera i zmiksuj (możliwe, że będzie trzeba robić to w partiach).
2
Na duży dzbanek połóż sitko a następnie przecedź przez nie sok. Pozostały miąższ odciśnij łyżeczką. Dolej do soku wody mineralnej lub kokosowej i wymieszaj.
3
Włóż do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia a następnie przelej do szklanek. Jeśli chcesz możesz dodać do soku kieliszek wódki lub innego alkoholu. Szklanki udekoruj plasterkami arbuza.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Agniecha
24.04.2014
Czy jeśli skorzystam z rady i zamiast wody kokosowej użyję mineralnej lemoniada bardzo straci na smaku?