Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowaniePrzystawki, Zupy i SałatkiPrzekąski ZimneJak zrobić domowe chipsy z zieloną cebulką?

Jak zrobić domowe chipsy z zieloną cebulką?
Berna - specjalista Tipy.pl
Są chipsy, jest impreza. Po co jednak zajadać się konserwantami, sztucznymi barwnikami i aromatami identycznymi z naturalnymi? Przecież chrupiące i smaczne chipsy ziemniaczane możemy w kilkanaście minut zrobić samemu. To mniej czasu, niż zajmie ci pójście do sklepu i z powrotem. Nie mówiąc już o nieograniczonych możliwościach smakowych, jakie otwiera przed tobą ta nowa umiejętność...
P
Rzeczy, których potrzebujesz
2 duże ziemniaki, 1 łyżka soli, 2-3 szklanki oleju rzepakowego, przyprawy (tutaj: 1 łyżka maślanki w proszku, 2 łyżeczki soli cebulowej, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, 1/4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka suszonego szczypiorku)
1
Dużą miskę napełnij zimną wodą. Dodaj 1 łyżkę soli. Wymieszaj.
2
Zdecyduj czy chcesz chipsy ze skórką, czy bez. W pierwszym przypadku ziemniaki dokładnie umyj, w drugim poobieraj.
4
Zmieszaj 1 łyżeczkę maślanki w proszku, 2 łyżeczki soli cebulowej, 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku, 1/4 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę suszonego szczypiorku. Najlepiej zrobić to za pomocą moździerza i tłuczka. Odstaw przyprawę na bok.
5
Po wyjęciu z wody ułóż ziemniaczane talarki na papierowych ręcznikach i dobrze osusz.
6
Do głębokiej patelni wlej olej na wysokość około 5 cm. Podgrzej go do temperatury 175°C (użyj termometru spożywczego).
7
Bardzo ostrożnie (najlepiej za pomocą cedzaka) umieszczaj w oleju ziemniaki. Olej natychmiast zacznie skwierczeć.
9
Gdy chipsy będą gotowe, układaj je na wyłożonej papierowymi ręcznikami blasze do pieczenia i natychmiast przyprawiaj. Najlepiej smakują tego dnia, w którym zostały usmażone.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (2)
Marcin
05.05.2014joanna_mala - zawsze możesz upiec/wysuszyć ziemniaki w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek, ale to nie to samo :/
joanna_mala
24.04.2014Fajna alternatywa dla sklepowych chipsów, tylko ta ilość oleju mi się nie podoba. Znacie może jakieś przepisy na takie przekąski bez użycia oleju?