suchy lód

Jak zrobić suchy lód?
MagikMagik - specjalista Tipy.pl

Suchy lód będzie atrakcją na każdej imprezie. Szczególnie przydatny jest podczas Halloween, kiedy za jego pomocą możemy stworzyć parujące napoje i dymiące czaszki.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* octan sodu bezwodny
* woda
* garnek

1
Wsyp octan sodu do prawie gotującej się wody i mieszaj tak długo, aż się całkiem rozpuści. Roztwór powinien być nasycony (musisz dodać tak dużo octanu, że większa jego ilość nie będzie się chciała już rozpuścić). Całość dokładnie wymieszaj.
2
Teraz przelej wszystko do jakiegoś naczynia i wstaw do lodówki. Resztki octanu sodu powinny zostać na dnie garnka (masz je wyrzucić).
3
Po schłodzeniu przelej roztwór na tackę lub do innego naczynka. Suchy lód powstanie błyskawicznie po tym jak dotkniesz powierzchni roztworu.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (17)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

KARO
05.10.2016
Weźcie ten temat poprawcie bo ludzie nie łapią, że to jest o ciepłym nie suchym lodzie.
Jak w ogóle ten "Magik" wkleja przepis to może by nazwę choć sprawdził czego ten przepis dotyczy bo będzie kiedyś nieszczęście.
uprzejmy1
23.08.2016
Materiałem wyjściowym do produkcji suchego lodu jest ciekły dwutlenek węgla (CO2), który jest całkowicie naturalnym produktem. Metoda zastosowana w urządzeniu do wytwarzania granulek (palletizerze) przekształca płynny CO2 w śnieg, który jest następnie kompresowany i wyciskany przez setki małych otworów (EKSTRUZJA). Pozwala to na osiągnięcie jednakowej wielkości granulek lub jeśli odpowiednio je sprasujemy pozwala to na uzyskanie bloków suchego lodu.
Zgranulowany suchy lód jest czystym dwutlenkiem węgla w postaci stałej, wytwarzany poprzez dekompresję ciekłego CO2 ma twardą zwartą strukturę. Suchy lód jest niestabilny w temperaturze powyżej -78,5 °C . Podczas ogrzewania nie topi się jednak do ciekłego CO2 lecz sublimuje bezpośrednio do postaci gazowej. Bardzo ważnym elementem produkcji jest sposób magazynowania i transportowania suchego lodu. Najważnieszymi czynnikami obniżającymi jego jakość jest wilgotność i temperatura otoczenia. Suchy lód przechowywany w specjalnych kontenerach lub pojemnikach zapewniających odpowiednią izolację może zachowac swoją wysoką jakośc nawet do kilku dni po produkcji.
Marek
17.08.2015
Ale dziwne
jul
03.11.2013
nie wiem czemu mi nie działa może dlatego,że mam domowy octan
demchooc
22.10.2012
Reflektuje ktoś na drinka z octanem sodu?? XD Bo ja chyba bym nie tknął. To nie jest przepis na suchy lód :P
Najeżony
07.10.2012
Ten temat zawiera podstawowy błąd.
Octan sodu to nie suchy lód. Suchy lód to zestalony dwutlenek węgla. Kosztuje około 6-7 zł za kg (trzeba go brać powyżej 10-15 kilo, żeby się utrzymał do imprezy). NIE DA SIĘ GO ZROBIĆ w domowym zaciszu. W temperaturze pokojowej i przy zwyczajnym ciśnieniu nie topi się tylko przekształca się od razu w gaz - sublimuje. Dlatego nazywamy go suchym. Suchy lód ma rzeczywiście -78 stopni i w wodzie tonie bąblując do góry białymi bąbelkami mgły. Mgła wydostaje się na zewnątrz i wylewa w dół bo dwutlenek węgla jest bardzo ciężki. Octan sodu za to to ciepły lód, lub lód błyskawiczny. Chodzi o to by uzyskać przesycony roztwór octanu sodu. Żeby to zrobić woda i octan muszą być czyściutkie. Do gorącej wody wsypuje się tyle octanu ile się zmieści, później trzeba go przelać do jakiegoś naczynia gdzie nie będzie szybko parował i powoli delikatnie chłodzić. Po ochłodzeniu wystarczy wrzucić do środka mały kryształek a całość wykrystalizuje dając jeszcze do tego ciepło.
Da się to zrobić tylko z czystymi składnikami - wszystkie zanieczyszczenia stają się zarodkami krystalizacji i nie będzie dało się go tak przechłodzić, żeby nic nie wykrystalizowało. Jak macie pytania to piszcie do nas : silyzbrojnepk@gmail.com
xD
21.03.2012
octan sodu łatwo da się zrobić wystarczy zmieszać sodę oczyszczoną i ocet po czym odstawić żeby osiadł na ściankach szklanki lub rzeczy w której to robiliście bądź na małym ogniu w garnku będzie szybciej. sory za błędy jak jakieś są
Oliwia2110
19.10.2011
[quote=rafałlord95]Po 1. Ten przepis jaki tu podałeś to ja już kiedyś dawno robiłem, i zresztą tu masz pokazane ( http://www.youtube.com/watch?v=vmsbhW9ZJJ0 )
po 2. Prawdziwy suchy lód sublimuje czyli nie lewituje, tylko z ciała stałego (gdy jest zamrożene, a w tym wypadku również pod dużym ciśnieniem) od razu przekształca się w gaz zwany potocznie "Parą" i w normalnych warynkach nie jest płynem. Zresztą co ty masz tu do gadania, Spróboj pierw wykonać to co tu napisałeś, a potem pisz swoje spostrzeżenia. Twój lód będzie Suchy, jest to reakcja egzoenergetyczna więc dodatkowo się nagżeje, ale niepowstanie nam gęsta mgła. Taką mgłe robi się z CO2 Treba go skroplić i zamroźić, w temperatuże pokojowej odrazu będzie sublimował.[/quote]
Oliwia2110
19.10.2011
no super pomysł ale skąd ja wezmę octan sodu bezwodny
chemik
25.01.2011
Ej ludzie!! Suchy lód jest wykorzystywany do chłodzenia więc jest ZIMNY!!! Ten przepis dotyczy ciepłego lodu. to coś takiego jak popularne ostatnio rozgrzewacze do rąk.