Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieGotowanie i PieczeniePodstawy gotowania24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

1

Tarcie masła na tarce
Schłodzone masło to niezbędny składnik wielu przepisów. Żeby lepiej łączyło się z innymi składnikami, możemy zetrzeć je na tarce. To rozwiązanie jest również bardzo pomocne, jeśli chcemy polać masełkiem ulubione warzywa lub dania mączne. Nie musimy wówczas tracić czasu na roztapianie go na patelni.
Schłodzone masło to niezbędny składnik wielu przepisów. Żeby lepiej łączyło się z innymi składnikami, możemy zetrzeć je na tarce. To rozwiązanie jest również bardzo pomocne, jeśli chcemy polać masełkiem ulubione warzywa lub dania mączne. Nie musimy wówczas tracić czasu na roztapianie go na patelni.
2

Testowanie świeżości jajka
Zdarzyło ci się kiedyś zepsuć całe danie tylko dlatego, że jedno z użytych jajek było zepsute? Jeśli nie mamy pewności co do tego, czy jaja są świeże, istnieje bardzo prosty sposób, żeby to sprawdzić. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. To, czy się wynurzy (i ewentualnie w jakim stopniu) jest sprawdzonym wskaźnikiem jego świeżości. Jak to działa? Na skorupce jajka znajdują się malutkie pory, przez które z czasem dostaje się do niego powietrze. Im starsze jajko, tym więcej powietrza przedostanie się do środka sprawiając, że z czasem jajko będzie coraz lżejsze. Poskutkuje to tym, że nieświeże jajko będzie wypływać po zanurzeniu w wodzie.
Zdarzyło ci się kiedyś zepsuć całe danie tylko dlatego, że jedno z użytych jajek było zepsute? Jeśli nie mamy pewności co do tego, czy jaja są świeże, istnieje bardzo prosty sposób, żeby to sprawdzić. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. To, czy się wynurzy (i ewentualnie w jakim stopniu) jest sprawdzonym wskaźnikiem jego świeżości. Jak to działa? Na skorupce jajka znajdują się malutkie pory, przez które z czasem dostaje się do niego powietrze. Im starsze jajko, tym więcej powietrza przedostanie się do środka sprawiając, że z czasem jajko będzie coraz lżejsze. Poskutkuje to tym, że nieświeże jajko będzie wypływać po zanurzeniu w wodzie.
3

Błyskawiczne obieranie pomarańczy
Geniusz tego triku docenią wszyscy ci, którzy nie mają paznokci na tyle mocnych, by rozszarpywać nimi grubą skórkę pomarańczy. Kilka sprytnych cięć nożem, a nawet najbardziej oporna pomarańcza zamieni się w wygodną do skonsumowania harmonijkę. Najpierw odetnij górny kawałek skórki. Następnie natnij pomarańczę prostopadle – ale tylko na tyle, by ostrze noża dotarło dokładnie do jej środka. Następnie ostrożnie rozwiń owoc w taki sposób, jakbyś rozciągała harmonijkę.
Geniusz tego triku docenią wszyscy ci, którzy nie mają paznokci na tyle mocnych, by rozszarpywać nimi grubą skórkę pomarańczy. Kilka sprytnych cięć nożem, a nawet najbardziej oporna pomarańcza zamieni się w wygodną do skonsumowania harmonijkę. Najpierw odetnij górny kawałek skórki. Następnie natnij pomarańczę prostopadle – ale tylko na tyle, by ostrze noża dotarło dokładnie do jej środka. Następnie ostrożnie rozwiń owoc w taki sposób, jakbyś rozciągała harmonijkę.
4

Przechowywanie resztek sosu
To dopiero sprytny pomysł. Nie tylko kończy erę marnowania resztek sosów domowej roboty, ale rozwiązuje problem tych przepisów, gdzie sosu należy dodać zaledwie odrobinę. Od tej pory niezjedzoną część sosu przelewaj do foremek na kostki lodu i zamrażaj. Zdziwisz się jak często, zrobisz z niego użytek.
To dopiero sprytny pomysł. Nie tylko kończy erę marnowania resztek sosów domowej roboty, ale rozwiązuje problem tych przepisów, gdzie sosu należy dodać zaledwie odrobinę. Od tej pory niezjedzoną część sosu przelewaj do foremek na kostki lodu i zamrażaj. Zdziwisz się jak często, zrobisz z niego użytek.
5

Łatwe obieranie czosnku
Obieranie czosnku ząbek po ząbku nie tylko zajmuje sporo czasu, ale również ma swoje skutki uboczne (nikt przecież nie lubi, gdy jego dłonie pachną czosnkiem przez kolejne 2 dni). Jeśli i ty masz z tym problem, z pewnością docenisz zaprezentowany tutaj sposób. Czosnek podziel na ząbki i umieść je na płaskiej powierzchni. Następnie dociśnij spodem talerza lub innego płaskiego u dołu naczynia. Włóż czosnek do zamykanego pojemniczka i dobrze wstrząśnij. Po wysypaniu z pojemnika rozdziel łupki i obrane ząbki. Proste prawda?
Obieranie czosnku ząbek po ząbku nie tylko zajmuje sporo czasu, ale również ma swoje skutki uboczne (nikt przecież nie lubi, gdy jego dłonie pachną czosnkiem przez kolejne 2 dni). Jeśli i ty masz z tym problem, z pewnością docenisz zaprezentowany tutaj sposób. Czosnek podziel na ząbki i umieść je na płaskiej powierzchni. Następnie dociśnij spodem talerza lub innego płaskiego u dołu naczynia. Włóż czosnek do zamykanego pojemniczka i dobrze wstrząśnij. Po wysypaniu z pojemnika rozdziel łupki i obrane ząbki. Proste prawda?
6

Zawsze aksamitne lody
Lody po wyjęciu z zamrażalnika często są tak twarde, że nie sposób wbić w nie łyżki. Czekanie, aż nieco się roztopią może być naprawdę frustrujące. Żeby uniknąć tego problemu przed zamrożeniem włóż je do torebki strunowej. Wyciśnij z niej jak najwięcej powietrza, a następnie szczelnie zamknij. Następnie umieść lody w zamrażalniku jak zwykle. Gdy tylko najdzie cię na nie ochota, ze zdumieniem zobaczysz, że są aksamitnie miękkie.
Lody po wyjęciu z zamrażalnika często są tak twarde, że nie sposób wbić w nie łyżki. Czekanie, aż nieco się roztopią może być naprawdę frustrujące. Żeby uniknąć tego problemu przed zamrożeniem włóż je do torebki strunowej. Wyciśnij z niej jak najwięcej powietrza, a następnie szczelnie zamknij. Następnie umieść lody w zamrażalniku jak zwykle. Gdy tylko najdzie cię na nie ochota, ze zdumieniem zobaczysz, że są aksamitnie miękkie.
7

Nieruchoma deska do krojenia
Czy ty też masz problem z ciągle przesuwającą się i podskakującą deską do krojenia? Nie jest to dobre rozwiązanie, zwłaszcza w połączeniu z ostrym nożem. Żeby deska pozostała na swoim miejscu przez cały czas, kiedy będzie potrzebna, podłóż pod nią wilgotny papierowy ręcznik. Tak, to takie proste.
Czy ty też masz problem z ciągle przesuwającą się i podskakującą deską do krojenia? Nie jest to dobre rozwiązanie, zwłaszcza w połączeniu z ostrym nożem. Żeby deska pozostała na swoim miejscu przez cały czas, kiedy będzie potrzebna, podłóż pod nią wilgotny papierowy ręcznik. Tak, to takie proste.
8

Wygodne krojenie arbuza
Kogo nie ucieszyłby kawałek soczystego arbuza, zwłaszcza w gorące, letnie popołudnie. Jego jedzenie może być jednak nieco problematyczne (ubrudzone usta, lepkie palce, poplamione sokiem ubranie – czy ten obrazek tobie też wygląda znajomo?). Szybkim i genialnym trikiem jest pokrojenie miąższu arbuza w szachownicę. Następnie wyginamy łupkę, a arbuzowe kosteczki same wpadną do przygotowanej uprzednio miski.
Kogo nie ucieszyłby kawałek soczystego arbuza, zwłaszcza w gorące, letnie popołudnie. Jego jedzenie może być jednak nieco problematyczne (ubrudzone usta, lepkie palce, poplamione sokiem ubranie – czy ten obrazek tobie też wygląda znajomo?). Szybkim i genialnym trikiem jest pokrojenie miąższu arbuza w szachownicę. Następnie wyginamy łupkę, a arbuzowe kosteczki same wpadną do przygotowanej uprzednio miski.
9

Dłużej świeża sałata
Sałata świeża i kruchutka przez cały tydzień? Tak, to możliwe. Wystarczy umieścić osuszone jej liście w misce, a na wierzchu położyć papierowy ręcznik. Całość owijamy folią śniadaniową i umieszczamy w lodówce. Papierowy ręcznik wchłonie wilgoć – główny powód tego, że liście sałaty tak szybko więdną.
Sałata świeża i kruchutka przez cały tydzień? Tak, to możliwe. Wystarczy umieścić osuszone jej liście w misce, a na wierzchu położyć papierowy ręcznik. Całość owijamy folią śniadaniową i umieszczamy w lodówce. Papierowy ręcznik wchłonie wilgoć – główny powód tego, że liście sałaty tak szybko więdną.
10

Łatwe drylowanie wiśni
Jeśli nie posiadasz drylownicy do wiśni, a – podobnie jak ja – jesteś fanką wypieków z dodatkiem tych owoców, będziesz zachwycona geniuszem i prostotą tego rozwiązania. Umieść wiśnię (ogonkiem do dołu) na szczycie butelki o szyjce mniejszej, niż średnica wiśni. Delikatnie przytrzymując owoc palcami wbij w jego środek pałeczkę do chińszczyzny. Dzięki temu pestka i ogonek wpadną prosto do butelki, a tobie pozostanie idealnie wydrylowana wiśnia.
Jeśli nie posiadasz drylownicy do wiśni, a – podobnie jak ja – jesteś fanką wypieków z dodatkiem tych owoców, będziesz zachwycona geniuszem i prostotą tego rozwiązania. Umieść wiśnię (ogonkiem do dołu) na szczycie butelki o szyjce mniejszej, niż średnica wiśni. Delikatnie przytrzymując owoc palcami wbij w jego środek pałeczkę do chińszczyzny. Dzięki temu pestka i ogonek wpadną prosto do butelki, a tobie pozostanie idealnie wydrylowana wiśnia.
11

Krojenie za pomocą nitki dentystycznej
Jeśli chcesz pokroić biszkopt na idealnie równe części, użyj nici dentystycznej. Najpierw wyznacz połowę wysokości biszkopta i zaznacz tę wartość na całym jego obwodzie za pomocą wykałaczek. Następnie owiń biszkopt kawałkiem bezsmakowej i bezzapachowej nici dentystycznej. Napręż nić i skrzyżuj jej końce, powoli przecinając biszkopt na dwie połowy. W podobny sposób możesz kroić inne miękkie produkty (np. biały ser).
Jeśli chcesz pokroić biszkopt na idealnie równe części, użyj nici dentystycznej. Najpierw wyznacz połowę wysokości biszkopta i zaznacz tę wartość na całym jego obwodzie za pomocą wykałaczek. Następnie owiń biszkopt kawałkiem bezsmakowej i bezzapachowej nici dentystycznej. Napręż nić i skrzyżuj jej końce, powoli przecinając biszkopt na dwie połowy. W podobny sposób możesz kroić inne miękkie produkty (np. biały ser).
13

Wino schłodzone nawet bez lodówki
Wino po wyjęciu z lodówki szybko ogrzewa się do temperatury otoczenia. Nie smakuje wówczas już tak dobrze. Prostym sposobem, żeby utrzymać je schłodzone jest wrzucenie do kieliszka 1-2 zmrożonych winogron. Nie puszczą one tyle wody, co kostki lodu czy inne owoce, a utrzymają wino w odpowiedniej temperaturze.
Wino po wyjęciu z lodówki szybko ogrzewa się do temperatury otoczenia. Nie smakuje wówczas już tak dobrze. Prostym sposobem, żeby utrzymać je schłodzone jest wrzucenie do kieliszka 1-2 zmrożonych winogron. Nie puszczą one tyle wody, co kostki lodu czy inne owoce, a utrzymają wino w odpowiedniej temperaturze.
14

Papilotki na muffinki „zrób to sam”
Masz ochotę upiec muffinki, ale jak na złość zapomniałaś kupić papierowe papilotki? Nic straconego. Utnij dwa kwadratowe kawałki papieru pergaminowego i włóż je do otworu foremki na muffinki. Dociśnij szklanką. W analogiczny sposób wyłóż wszystkie otwory foremki.
Masz ochotę upiec muffinki, ale jak na złość zapomniałaś kupić papierowe papilotki? Nic straconego. Utnij dwa kwadratowe kawałki papieru pergaminowego i włóż je do otworu foremki na muffinki. Dociśnij szklanką. W analogiczny sposób wyłóż wszystkie otwory foremki.
16

Idealnie odmierzone lepkie składniki
Odmierzając podane w przepisach ilości lepkich składników, jak miód, melasa, czy masło orzechowe, często nieświadomie zaniżamy zużytą ich ilość, ponieważ spora część substancji pozostaje przyklejona do ścianek i dna naczynia. Żeby tego uniknąć najpierw natłuść „miarkę” tłuszczem w sprayu lub odrobiną oleju.
Odmierzając podane w przepisach ilości lepkich składników, jak miód, melasa, czy masło orzechowe, często nieświadomie zaniżamy zużytą ich ilość, ponieważ spora część substancji pozostaje przyklejona do ścianek i dna naczynia. Żeby tego uniknąć najpierw natłuść „miarkę” tłuszczem w sprayu lub odrobiną oleju.
17

Sposób na kipiącą wodę
Jeśli nie chcesz przez kilkanaście minut wpatrywać się w garnek pilnując, żeby jego zawartość nie wykipiała, połóż na nim drewnianą łyżkę. Zbierze ona część bąbelków uniemożliwiając wylanie się kipiącej cieczy na kuchenkę. Trik ten nie zadziała z metalową łyżką. Zbyt szybko się ona nagrzewa i nie chłonie wilgoci w przeciwieństwie do drewna.
Jeśli nie chcesz przez kilkanaście minut wpatrywać się w garnek pilnując, żeby jego zawartość nie wykipiała, połóż na nim drewnianą łyżkę. Zbierze ona część bąbelków uniemożliwiając wylanie się kipiącej cieczy na kuchenkę. Trik ten nie zadziała z metalową łyżką. Zbyt szybko się ona nagrzewa i nie chłonie wilgoci w przeciwieństwie do drewna.
18

Nieczerstwiejący kawałek tortu
Gdy ukroisz kawałek tortu, a resztę zostawisz na potem, ze smutkiem zauważysz, że na odkrojonych brzegach tort stanie się czerstwy. Żeby temu zapobiec, przed schowaniem tortu do lodówki przymocuj do jego brzegów kromki chleba. Najlepiej zrobić to przy pomocy wykałaczek. Dzięki temu każda porcja tortu będzie tak idealnie wilgotna i świeża, jak ta pierwsza.
Gdy ukroisz kawałek tortu, a resztę zostawisz na potem, ze smutkiem zauważysz, że na odkrojonych brzegach tort stanie się czerstwy. Żeby temu zapobiec, przed schowaniem tortu do lodówki przymocuj do jego brzegów kromki chleba. Najlepiej zrobić to przy pomocy wykałaczek. Dzięki temu każda porcja tortu będzie tak idealnie wilgotna i świeża, jak ta pierwsza.
20

Łatwe otwieranie słoików
Zawsze znajdzie się taki słoik, którego nie będziesz mogła otworzyć. Gdy nie ma w pobliżu pomocnej męskiej ręki, nie oznacza to, że musisz złożyć broń. Wystarczy zmienić jej rodzaj. Z odsieczą przyjdzie ci gumowa rękawiczka lub szeroka gumka. Dzięki nim nakrętka słoika nie będzie ślizgać się w dłoni, ani jej kaleczyć. Teraz otworzysz słoik bez większego wysiłku (i bez łaski).
Zawsze znajdzie się taki słoik, którego nie będziesz mogła otworzyć. Gdy nie ma w pobliżu pomocnej męskiej ręki, nie oznacza to, że musisz złożyć broń. Wystarczy zmienić jej rodzaj. Z odsieczą przyjdzie ci gumowa rękawiczka lub szeroka gumka. Dzięki nim nakrętka słoika nie będzie ślizgać się w dłoni, ani jej kaleczyć. Teraz otworzysz słoik bez większego wysiłku (i bez łaski).
21

Błyskawiczne krojenie pomidorków koktajlowych
Chcesz zrobić sałatkę z pomidorkami koktajlowymi, ale szkoda ci czasu na krojenie każdego z nich na pół? Dzięki temu trikowi zrobisz to jednym „ciosem”. Umieść pomidorki pomiędzy dwiema plastikowymi pokrywkami. Lekko dociśnij całość, wsuń ostry nóż pomiędzy obie pokrywki i przetnij wszystkie pomidorki na pół. Proste, prawda?
Chcesz zrobić sałatkę z pomidorkami koktajlowymi, ale szkoda ci czasu na krojenie każdego z nich na pół? Dzięki temu trikowi zrobisz to jednym „ciosem”. Umieść pomidorki pomiędzy dwiema plastikowymi pokrywkami. Lekko dociśnij całość, wsuń ostry nóż pomiędzy obie pokrywki i przetnij wszystkie pomidorki na pół. Proste, prawda?
23

Wygodne grillowanie ryby
Każdy, kto choć raz grillował rybę wie, że bardzo łatwo przywiera ona do rusztu i rozpada się na kawałki. Oczywiście można zawinąć ją w folię aluminiową, ale istnieje lepszy sposób jej przyrządzenia. Ułóż na ruszcie plasterki cytryny, a na nich połóż rybę. Dzięki temu podczas grillowania nie przypali się ona i nie rozpadnie, a przy okazji przesiąknie aromatem cytrusów. Oszczędzisz sobie również mozolnego czyszczenia grilla po zakończeniu imprezy.
Każdy, kto choć raz grillował rybę wie, że bardzo łatwo przywiera ona do rusztu i rozpada się na kawałki. Oczywiście można zawinąć ją w folię aluminiową, ale istnieje lepszy sposób jej przyrządzenia. Ułóż na ruszcie plasterki cytryny, a na nich połóż rybę. Dzięki temu podczas grillowania nie przypali się ona i nie rozpadnie, a przy okazji przesiąknie aromatem cytrusów. Oszczędzisz sobie również mozolnego czyszczenia grilla po zakończeniu imprezy.
24

Cytrynowe kostki lodu
Idealny dodatek do lemoniady czy domowej sangrii. Do otworów formy na muffinki wrzuć po plasterku cytryny i limonki (lub innych owoców). Całość zalej przegotowaną filtrowaną wodą i zamroź jak zwykle. Kostki lodu, które w ten sposób otrzymasz, będą znacznie większe, niż normalne, dzięki czemu będą topić się wolniej schładzając napój przez znacznie dłuższy czas.
Idealny dodatek do lemoniady czy domowej sangrii. Do otworów formy na muffinki wrzuć po plasterku cytryny i limonki (lub innych owoców). Całość zalej przegotowaną filtrowaną wodą i zamroź jak zwykle. Kostki lodu, które w ten sposób otrzymasz, będą znacznie większe, niż normalne, dzięki czemu będą topić się wolniej schładzając napój przez znacznie dłuższy czas.
Powiązane porady
Komentarze (4)
kota
23.02.2016Transparentny. Ludzie. Ja rozumiem, że ten cały artykuł jest tłumaczeniem, ale bardziej po polsku jest jednak "przezroczysty".
ania
12.12.2014Imbiru się nie obiera ;)
Pola
12.05.2014myslalam ze faktycznie beda jakies swietne porady...a tu nic nowego
kitten1
09.05.2014Świetne porady :) nigdy nie przyszło mi do głowy, że można zetrzeć masło na tarce, zawsze czekałam aż zmięknie :)