Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieDrinki, Napoje, Koktajle, AlkoholeHerbataJak zrobić truskawkowo-rabarbarową herbatę mrożoną?

Jak zrobić truskawkowo-rabarbarową herbatę mrożoną?
ivona - specjalista Tipy.pl

Truskawki to owoc, który chyba najmocniej kojarzy się z latem. Doskonale sprawdzą się więc jako główny składnik soczystego, orzeźwiającego napoju, jakim jest mrożona herbata. W połączeniu z kwaskowatym rabarbarem i wyrazistym hibiskusem będą stanowić prawdziwie wykwintny i przy okazji bardzo zdrowy napój. Taka herbatka to doskonałe źródło antyoksydantów, witaminy C i K oraz takich mikroelementów jak potas i wapń. Czego chcieć więcej? Chyba tylko przepisu. Ten znajdziesz poniżej.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
4 wąskie laski rabarbaru (około 200g) – pokrojonego na drobniutkie kawałki, 1 litr wody filtrowanej, 2-3 torebki herbaty hibiskusowej, 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego, około 0,5 kg truskawek (z usuniętymi szypułkami, pokrojone na plasterki)
2
Zdejmij rondel z ognia i wrzuć do niego torebki herbatki hibiskusowej. Przykryj pokrywką i pozostaw na 7-8 minut, żeby herbata się zaparzyła.
3
Odcedź torebki i rabarbar, umieszczając je w bardzo drobnym sitku i ucierając nad rondelkiem, żeby wydobyć cały aromat.
4
Dodaj miód i jeszcze jedną szklankę wody. Wymieszaj. Włóż herbatę do lodówki do czasu, aż całkowicie się schłodzi.