kuchenka mikrofalowa

Jak korzystać z kuchenki mikrofalowej?

MatronacieniaMatronacienia - specjalista Tipy.pl
Dziś w większości domów i mieszkań jest kuchenka mikrofalowa. Mikrofalówki stały się jednym z najpopularniejszych sprzętów kuchennych. Większość ludzi nie może się wręcz obejść bez kuchenki mikrofalowej, są jednak i tacy, którzy nie znajdują dla niej żadnego zastosowania. Jeżeli należysz do tych drugich poniżej znajdziesz wskazówki, które być może pozwolą ci zmienić zdanie.
1
Zrób obiad. Na tradycyjnej kuchence wszystkie zamrożone produkty musisz rozmrozić, co najmniej 30 minut przed obiadem. Dzięki mikrofalówce wystarczy 5-10 minut. Dodatkową zaletą kuchenki mikrofalowej jest to, że podczas jej używania w kuchni nie robi się tak gorąco jak podczas korzystania z piecyka.
2
Zrób popcorn. Normalnie zrobienie popcornu na kuchence trwa bardzo długo, w mikrofali zrobisz popcorn w około 1 minutę a rezultat będzie taki sam, jeśli nie lepszy od tradycyjnego. Do zrobienia popcornu będzie ci potrzebna specjalna miseczka do mikrofali. Dodaj łyżkę oleju, troszkę popcornu i przykryj żaroodpornym talerzem. Jak ziarenka przestaną strzelać od razu wyłącz mikrofalówkę, aby popcorn się nie spalił.
3
Odgrzewaj resztki z pomocą mikrofali. Czas podgrzewania jest bardzo krótki, a potrawy są nadal jak świeże.
4
Pokaż dzieciom jak używać kuchenki mikrofalowej. Używanie zwykłego piecyka może być niebezpieczne i dzieci nie powinny same z niego korzystać. Mikrofala jednak jest bezpieczna i na tyle prosta w obsłudze, że dzieci spokojnie mogą się nauczyć jak przygotować w niej małą przekąskę zanim zrobisz obiad.
5
Rób w mikrofalówce kawę i inne ciepłe napoje. Ekspres do kawy, który gotuje wodę może cię bardzo łatwo oparzyć. Z pomocą mikrofali podgrzejesz filiżankę kawy w kilka sekund. Podobnie możesz robić herbatę czy gorącą czekoladę, zdecydowanie szybciej niż na tradycyjnej kuchence. Podgrzewając napoje należy jednak uważać, gdyż może nastąpić opóźnione wrzenie. Płynów nie należy nigdy przykrywać podczas podgrzewania w mikrofalówce ponieważ mogą eksplodować.
6
Rozmrozisz mięso w kilka minut nawet, jeżeli dopiero wyjęłaś je z zamrażarki, a potrzebujesz przygotować je do obiadu.
7
Produkty z twardą skórką takie jak ziemniaki, jabłka czy kasztany jadalne należy nakłuć przed włożeniem do mikrofalówki.
8
Do mikrofalówki najlepiej jest stosować naczynia przeźroczyste i okrągłe (w kwadratowych, w narożach potrawy mogą się przypalić). Do mikrofalówki nie należy stosować szkła nie żaroodpornego, metalowa tac, koszy ani innych metalowych naczyń, folii ani worków aluminiowych.
?

Wskazówki
* Tradycyjny piecyk jest lepszy, jeśli często pieczesz lub podsmażasz mięso.
* Smażenie boczku czy bekonu może być bardzo uciążliwe na zwykłej kuchence, jednak w mikrofali zrobisz to bez problemu.
* Zawsze czytaj informacje na kupionych produktach, niektóre nie mogą być podgrzewane w mikrofalówce.

!

Uwaga!
* Jajka - zarówno w skorupkach i całe jajka ugotowane na twardo nie powinny być podgrzewane w mikrofalówce - mogą eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania!

Strona 1 z 2

Powiązane porady

Czyszczenie mikrofalówki
mikrofalówka

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Karolinas
23.10.2012
a ja ostatnio dowiedziałam się ciekawej rzeczy, mianowicie, że w mikrofalówce można przyrządzić nawet ciasto! Na pewno zdrowsze jest te przygotowane w piekarniku ale jeśli spodziewamy się nagłych gości warto wypróbować tę ekspresową metodę, polecam!