Wina
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

5 sposobów na wykorzystanie wina (poza jego wypiciem)
miss60 - specjalista Tipy.pl
1

Zrób alkoholowe lody
Zmieszaj ze sobą dokładnie ½ szklanki czerwonego wina (słodkiego), 2 szklanki kremówki oraz 1 szklankę skondensowanego mleka słodzonego. Kiedy składniki dobrze się połączą, przelej mieszaninę do naczynia i wstaw je do zamrażarki. Wstawione do zamrażarki lody mieszaj co godzinę, dopóki nie nabiorą charakterystycznej, lodowej konsystencji (najczęściej wystarczy czterokrotne przemieszanie)- wówczas są gotowe do podania. Przechowuj w zamrażarce.
Zmieszaj ze sobą dokładnie ½ szklanki czerwonego wina (słodkiego), 2 szklanki kremówki oraz 1 szklankę skondensowanego mleka słodzonego. Kiedy składniki dobrze się połączą, przelej mieszaninę do naczynia i wstaw je do zamrażarki. Wstawione do zamrażarki lody mieszaj co godzinę, dopóki nie nabiorą charakterystycznej, lodowej konsystencji (najczęściej wystarczy czterokrotne przemieszanie)- wówczas są gotowe do podania. Przechowuj w zamrażarce.
2

Umyj warzywa i owoce
Wino ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze i doskonale usuwa zanieczyszczenia znajdujące się na powierzchni owoców i jarzyn. Zmieszaj w butelce z atomizerem wodę z winem w proporcjach 3:1. Tak przygotowaną mieszaniną spryskaj produkty, odczekaj ok. 30 sekund, po czym opłucz je wodą. Brudne liście sałaty? Nigdy więcej!
Wino ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze i doskonale usuwa zanieczyszczenia znajdujące się na powierzchni owoców i jarzyn. Zmieszaj w butelce z atomizerem wodę z winem w proporcjach 3:1. Tak przygotowaną mieszaniną spryskaj produkty, odczekaj ok. 30 sekund, po czym opłucz je wodą. Brudne liście sałaty? Nigdy więcej!
4

Zrób polewę do lodów
Nie ma to jak lodowy deser z pyszną polewą. Zmieszaj wino z cukrem (w proporcjach 3:1) w garnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i mieszaj, dopóki nie otrzymasz konsystencji sosu. Kiedy to nastąpi, odczekaj, aż polewa wystygnie, po czym schłódź ją w lodówce - wtedy jest gotowa do użycia.
Nie ma to jak lodowy deser z pyszną polewą. Zmieszaj wino z cukrem (w proporcjach 3:1) w garnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i mieszaj, dopóki nie otrzymasz konsystencji sosu. Kiedy to nastąpi, odczekaj, aż polewa wystygnie, po czym schłódź ją w lodówce - wtedy jest gotowa do użycia.