domowy wyrób wina

Jak zrobić wino?

Kostek9Kostek9 - specjalista Tipy.pl
Zrobienie wina w domu może być ciekawym doświadczeniem, a także przyjemnością. Wprawdzie proces fermentacji wina jest dość długi, ale warto czekać. Poniżej znajdziesz instrukcję, która poprowadzi cię przez cały proces produkcji wina domowym sposobem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 3,5 kg cukru,
* Białko z dwóch jaj,
* Barwnik spożywczy,
* 100 gr drożdży,
* 2,5 kg winogron lub jagód,
* 11 litrów wody,
* Ściereczka nylonowa,
* Łyżka z długa rękojeścią,
* Gliniany słój

1
Przygotuj wszystkie składniki, które potrzebujesz do zrobienia wina.
2
Oczyść owoce, poobrywaj z szypułek. Opłucz.
3
Zgnieć owoce rękoma lub tłuczkiem itp. i przełóż do glinianego słoja/garnka.
4
Ubij białka jaj na sztywno.
5
Dodaj połowę podanej ilości cukru i resztę składników do zgniecionych owoców.
6
Przykryj słój/garnek szczelną pokrywką, aby nie dostały się tam żadne owady czy nieczystości.
7
Przez kolejne 21 dni otwieraj pokrywę i dokładnie mieszaj zawartość, po czym ponownie zamykaj.
8
Po upływie 21 dni dodaj pozostałą ilość cukru i zamieszaj. Następnie zamknij dokładnie.
9
Teraz pozostaw zamknięty słój przez 21 dni.
10
Po 21 dniach otwórz słój i zlej jego zawartość przez czystą ściereczkę.
11
Jeśli wino nie ma intensywnego koloru możesz dodać nieco barwnika spożywczego. Uważaj, aby nie dodać zbyt dużo. Wystarczy kilka kropel.
?

Wskazówki
* Jeśli nie lubisz bardzo słodkich win, możesz zredukować ilość cukru. Gdy dojdziesz do kroku 8 spróbuj wino i dodaj mniej cukru niż podano.

Powiązane porady

Wino
wino śliwkowe domowej roboty
Robienie moszczu

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

BOLEK
20.10.2015
"Ubij białka jaj na sztywno." Co zrobić i kiedy z tym składnikiem?