piwo domowej roboty

Jak zrobić urządzenie do destylacji alkoholu?
Kostek9Kostek9 - specjalista Tipy.pl

Urządzenie do destylacji alkoholu nie jest trudne do wykonania. Może przydać ci się do destylacji wina i innych alkoholi. Wszystko, czego potrzebujesz, znajduje się w Twojej kuchni.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1,5 litrowy lub większy garnek,
* Duża szklana lub metalowa miska,
* Szklanka,
* Piwo lub wino,
* Kostki lodu.

1
Ustaw garnek na kuchence. Umieść szklankę na środku garnka. Wlej wino lub piwo do garnka, ale nie do szklanki. Połóż na garnek miskę, dnem do środka garnka. Miska powinna mieć średnicę równą co najmniej średnicy garnka. Wsyp do niej kostki lodu.
2
Destylacja.

Zapal gaz pod garnkiem. Ustaw go na minimum. Ustaw alarm na 1 godzinę.
3
Alkohol paruje w znacznie niższej temperaturze, niż woda, więc nie można dopuścić do wrzenia. Jeżeli temperatura w garnku będzie wystarczająco niska, wówczas odparuje jedynie alkohol. Uniesie się on do góry garnka, gdzie napotka miskę. Ponieważ miska jest wypełniona lodem, para ostygnie i osiądzie na jej dnie. Siła grawitacji spowoduje, że skroplona para spłynie po dnie miski kumulując się w jej centralnym punkcie i zacznie kapać. Krople będą spadać prosto do szklanki ustawionej w centralnym punkcie garnka, a więc dokładnie pod środkiem dna miski.
4
Gdy już wszystko wyparuje, odkryj garnek. Uważaj, aby się nie poparzyć. Wyjmij szklankę z garnka i odstaw do ostygnięcia. Aby uzyskać lepszy rezultat, wstaw gorący alkohol do kąpieli lodowej. Kostki lodu natychmiast zaczną chłodzić alkohol, a tym samym szybciej zostanie zatrzymany proces parowania.
5
Przechowywanie.

Przechowuj otrzymany produkt w czystym, szczelnie zamykanym pojemniku, butelce itp. Alkohol sam w sobie jest konserwantem, więc nie musisz obawiać się, że się zepsuje. Jeśli jednak uważasz, że nie wykonałeś całego procesu jak należy, możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, limonki lub kwasku cytrynowego. To z pewnością w zupełności wystarczy.
?

Wskazówki

  • Jeżeli podczas procesu destylacji lód w misce całkowicie roztopi się, dołóż go, nie ściągaj jednak miski z garnka. Dołóż lód do obecnej w misce wody.
  • Powinieneś uzyskać około 50 ml alkoholu z 1 litra wina lub piwa (w zależności od zawartości alkoholu w piwie lub winie).
  • Opary podczas destylacji mogą cię odurzyć, NIGDY nie wykonuj destylacji w obecności dzieci, gdyż dla niech opary mogą być nawet śmiertelne.
  • Zadbaj o odpowiednią wentylację pomieszczenia, w którym przeprowadzasz destylację.
  • Nie używaj do destylacji plastikowej miski lub w zastępstwie szklanki - metalowej puszki, gdyż alkohol wejdzie w reakcję z metalem i możesz się otruć, a nawet oślepnąć.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (9)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

normalny
02.12.2014
co za zacofanie co za dno prostactwo
Urias
09.07.2014
Ale z was idioci od razu wiadomo że chodzi o bimber. Robicie zacier i tam go wlewacie no i macie bimberek.
kleksik
07.04.2014
Mając szklankę, piwo i lód ... po co się bawić w wyciśnięcie kilku kropel wątpliwego smaku cieczy?
skrzacik0007
08.05.2013
Można to sobie zrobić w ramach jakiegoś doświadczenia w domu. Ale żeby wino tracić na takie coś to trochę szkoda ;)
ziom
04.03.2013
Matoł
barbanra
16.02.2013
Bez sensu. Wolę wypić to wino niż zamieniać je w 50 ml alkoholu!
zyczliwy
30.01.2012
Sami jesteście metyl. Ta metoda jest zacofana jak ruska wieś, a przy destylacji piwa metylu nie ma. Metyl pojawia sie przy fermentacji owoców, a jest go tak mało, że nie sposób się nim zatruć. Pierwsze ml odlewa się, bo są tam innne składniki- octan etylu na przykład. Po prostu strasznie to śmierdzi...
chemik17
05.01.2011
Zgadzam się. Metyl skrapla się jako pierwszy i pierwsza czesc trzeba usunąć. Czytając to zastanawiałam się,dlaczego to nie jest napisane.....
Mordimer
14.05.2010
A,co z metylem??? Ponoć metyl skrapla się jako pierwszy i należy pierwszy kieliszek samogonu wylać. Prawda to??? Jeśli tak, a Ty tego nie podałeś w poradzie, to po prostu narażasz życie ludzkie!!!