Halloween
- Wieczór Panieński i Kawalerski
- Prezenty Ślubne
- Wspomnienia Weselne
- Zaręczyny
- Tradycje Ślubno-Weselne
- Planowanie Ślubu i Wesela
- Moda Ślubna
- Rodzaje Ślubów i Wesel
- Po Weselu
- Wielkanoc
- Dzień Matki
- Dzień Ojca
- Walentynki
- Urodziny
- Boże Narodzenie
- Sylwester i Nowy Rok
- Prezenty
- Dzień Dziecka
- Weekend Majowy
- Dzień Wszystkich Świętych
- Narodowe Święto Niepodległości
- Dzień Św. Patryka
- Inne Święta i Uroczystości
- Pierwszy Dzień Wiosny
- Andrzejki
- Dzień Babci
- Dzień Dziadka
- Pierwsza Komunia Święta
Strona głównaUroczystościHalloweenPotrawy na HalloweenJak zrobić ciasto francuskie o wyglądzie jelit na Halloween?

Jak zrobić ciasto francuskie o wyglądzie jelit na Halloween?
Liza - specjalista Tipy.pl

Poniżej zamieszczam mój ulubiony halloweenowy przepis, wygląda odlotowo. Gwarantuję że z daniem wyglądającym jak zakrwawione jelito zaskoczycie każdego gościa.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 400 gram gotowego ciasta francuskiego (domowej roboty lub gotowe np. Frosta),
* Jajo,
* Barwniki spożywcze,
* Pędzelek
* Nadzienie według własnego uznania,
* Papier do pieczenia.
1
Nagrzej piekarnik do 190ºC.
2
Ułóż papier pergaminowy w blaszce do pieczenia.
3
Rozpakuj ciasto francuskie i ucinaj je w długie wąskie prostokąty (muszą być na tyle szerokie, aby było miejsce na nałożenie nadzienia i zaklejenie), które należy sklejać ze sobą. Najłatwiej skleja się białkiem z jaja - smaruj krótkie brzegi i doklejaj kolejne lekko dociskając.
4
Rozłóż nadzienie na środku ciasta, zostaw brzegi puste. Następnie posmaruj białkiem brzegi i sklej je dociskając jeden do drugiego, albo uszczypując tak jak robimy pierogi. Nie martw się jeśli ciasto pęknie, po upieczeniu nie będzie tego widać. Każde pęknięcie zaklej.
5
Teraz bardzo ostrożnie przełóż otrzymane "jelito" na blaszce do pieczenia. Układaj je w taki sposób, aby ciasto przypominało jelito (popatrz na zdjęcie). Końcówki (początek i koniec) zaklej i podłóż pod spód, czyli na spód blaszki pod resztę jelita.
6
Posmaruj całość ciasta rozbitym białkiem.
7
Teraz namaluj na jelitach krew. Użyj do tego czerwonego barwnika oczywiście. Możesz dodać kilka kropli niebieskiego, aby krew była ciemniejsza (bardziej naturalna).
8
Piecz na złoty kolor nie na brązowy, czyli przez około 20 minut.