kompot z czerwonych jabłek

Jak zrobić kompot z czerwonych jabłek na zimę?

grazyna2grazyna2 - specjalista Tipy.pl
kompot z czerwonych jabłek
1 z 4
Jabłka to nasz narodowy skarb - czasami jakże niedoceniony. A przecież prócz skonsumowania ich "na surowo" lub w cieście można z nich zrobić pyszne kompoty na zimę. Nie wymaga to wcale wiele pracy, a satysfakcja z pełnej spiżarni - gwarantowana. Poniżej znajdziesz domowy przepis na kompot z czerwonych jabłek. Polecam serdecznie!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
czerwone jabłka, cukier, słoiki, woda, nóż, duży garnek z pokrywą.

1
jabłka
Umyj dokładnie jabłka i pokrój na kawałki. Środki powykrawaj.
2
słoik gotowy do zagotowania
Powkładaj cząstki jabłek do słoika, dosyp łyżeczkę cukru, dolej wody - tak do połowy objętości i szczelnie zakręć zakrętką.
3
słoiki po zagotowaniu
Teraz tylko włóż do garnka, dolej wody (do połowy słoika w garnku) i gotuj po przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie poczekaj, aż wszystko ostygnie i wykładaj słoiki do góry dnem - sprawdzisz, czy wszystkie "złapały". Po całkowitym wystygnięciu umieść słoiki w spiżarni.
?

Wskazówki
Słoiki pełne jabłek należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

!

Uwaga!
Nie odkrywaj garnka z gotującymi się słoikami.

Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie