Ogrody
- Gady, Gryzonie i Małe Zwierzęta Domowe
- Rośliny, Kwiaty i Zioła
- Sprzątanie
- AGD i Urządzenia Domowe
- Inne zwierzęta
- Owady
- Rybki
- Zwierzęta Egzotyczne
- Koty
- Konie
- Psy
- Ptaki
- Budowa i Przebudowa Domów
- Wnętrza
- Bezpieczeństwo w Domu
- Meble
- Naprawy Domowe i Remonty
- Architektura Ogrodu

Jak uprawiać mini kiwi na swojej działce?
cedrus - specjalista Tipy.pl
Kiwi, jakie znamy z marketowych półek, to owoc aktinidii chińskiej, która niestety nie nadaje się do uprawy w naszym klimacie. Możemy za to bez większych problemów uprawiać inne gatunki aktinidii, które również dają jadalne, bardzo zdrowe i smaczne owoce: aktinidię ostrolistną i pstrolistną. Są to długowieczne pnącza, które od wiosny do jesieni mogą również zdobić nasz ogród i zachwycać gości swoim oryginalnym wyglądem. Aktinidie możemy kupić w każdej szanującej się szkółce, są coraz bardziej powszechne i dostępnych jest coraz więcej odmian, dlaczego więc nie spróbować?
1
Wymagania siedliskowe
Dojrzałe okazy aktinidii ostrolistnej wytrzymują mrozy od -22 do -35°C (w zależności od odmiany), natomiast pstrolistnej do -35°C. Młode rośliny należy jednak na zimę okrywać. Optymalnym podłożem dla aktinidii jest gleba żyzna i przepuszczalna, o lekko kwaśnym odczynie. Może być wilgotna, ale pod żadnym pozorem nie podmokła. Najlepiej rośnie na stanowiskach o wystawie zachodniej lub południowo zachodniej. Nie powinno być to miejsce silnie nasłonecznione, w którym rośliny wiosną wcześnie będą rozpoczynać wzrost, ponieważ mogą wtedy cierpieć od późnych przymrozków.
Dojrzałe okazy aktinidii ostrolistnej wytrzymują mrozy od -22 do -35°C (w zależności od odmiany), natomiast pstrolistnej do -35°C. Młode rośliny należy jednak na zimę okrywać. Optymalnym podłożem dla aktinidii jest gleba żyzna i przepuszczalna, o lekko kwaśnym odczynie. Może być wilgotna, ale pod żadnym pozorem nie podmokła. Najlepiej rośnie na stanowiskach o wystawie zachodniej lub południowo zachodniej. Nie powinno być to miejsce silnie nasłonecznione, w którym rośliny wiosną wcześnie będą rozpoczynać wzrost, ponieważ mogą wtedy cierpieć od późnych przymrozków.
2
Zabiegi pielęgnacyjne
Aktinidie są roślinami o stosunkowo dużych wymaganiach glebowych i wodnych. W okresie wzrostu pędów oraz w czasie dojrzewania owoców, rośliny należy obficie podlewać. W drugim roku po posadzeniu zaczynamy nawożenie. Najlepiej stosować wiosną odpowiednią dawkę wieloskładnikowego nawozu mineralnego, albo w kilku rzutach podsypywać pnącze nawozem azotowym (młode rośliny – 3 x 30 g, starsze -3 x 100 g saletry amonowej, w odstępach miesięcznych od kwietnia do czerwca).
Przez pierwsze 2-3 lata formujemy rośliny, rozkładając odpowiednio pędy na podporach. W następnych latach usuwamy pędy nadmiernie zagęszczające roślinę i skracamy zbyt wybujałe pędy. Cięcia te wykonujemy w zimie, najlepszym okresem jest koniec stycznia i luty. W lecie skracamy tylko jednoroczne przyrosty, aby doświetlić dojrzewające owoce.
Aktinidie są roślinami o stosunkowo dużych wymaganiach glebowych i wodnych. W okresie wzrostu pędów oraz w czasie dojrzewania owoców, rośliny należy obficie podlewać. W drugim roku po posadzeniu zaczynamy nawożenie. Najlepiej stosować wiosną odpowiednią dawkę wieloskładnikowego nawozu mineralnego, albo w kilku rzutach podsypywać pnącze nawozem azotowym (młode rośliny – 3 x 30 g, starsze -3 x 100 g saletry amonowej, w odstępach miesięcznych od kwietnia do czerwca).
Przez pierwsze 2-3 lata formujemy rośliny, rozkładając odpowiednio pędy na podporach. W następnych latach usuwamy pędy nadmiernie zagęszczające roślinę i skracamy zbyt wybujałe pędy. Cięcia te wykonujemy w zimie, najlepszym okresem jest koniec stycznia i luty. W lecie skracamy tylko jednoroczne przyrosty, aby doświetlić dojrzewające owoce.
3
O czym należy pamiętać sadząc aktinidie?
Rośliny muszą mieć solidne podpory, którymi mogą być pergola, rusztowanie przy ścianie budynku, altana czy też specjalne rusztowanie w formie szpaleru. Większość odmian aktinidii jest dwupienna, dlatego musimy pamiętać, by przy zakupie zwrócić uwagę na to, jaką odmianę kupujemy. Na każde 6-7 roślin żeńskich powinniśmy posadzić przynajmniej jeden zapylacz. Są też odmiany jednopienne, ale sadząc kilka różnych odmian zapewnimy sobie lepsze owocowanie.
Rośliny muszą mieć solidne podpory, którymi mogą być pergola, rusztowanie przy ścianie budynku, altana czy też specjalne rusztowanie w formie szpaleru. Większość odmian aktinidii jest dwupienna, dlatego musimy pamiętać, by przy zakupie zwrócić uwagę na to, jaką odmianę kupujemy. Na każde 6-7 roślin żeńskich powinniśmy posadzić przynajmniej jeden zapylacz. Są też odmiany jednopienne, ale sadząc kilka różnych odmian zapewnimy sobie lepsze owocowanie.
4
Polecane odmiany
Najczęściej spotkać się możemy z odmianami aktinidii ostrolistnej ‘Issai’ (jednopienna) oraz dwupiennymi odmianami: ‘Weiki’, ‘Genewa’, ‘Kens Red’ i ‘Jumbo’. Mniejszy jest wybór aktinidii pstrolistnych, z których najczęściej spotkać można w sprzedaży odmianę ‘Dr Szymanowski’.
Najczęściej spotkać się możemy z odmianami aktinidii ostrolistnej ‘Issai’ (jednopienna) oraz dwupiennymi odmianami: ‘Weiki’, ‘Genewa’, ‘Kens Red’ i ‘Jumbo’. Mniejszy jest wybór aktinidii pstrolistnych, z których najczęściej spotkać można w sprzedaży odmianę ‘Dr Szymanowski’.
5
Zastosowanie owoców
Owocem opisanych roślin jest jagoda, podobna do dużych owoców agrestu, o gładkiej skórce (można je jeść w całości, nie tak jak kiwi ze sklepu), długości od 2,5 do 3,5 cm, w zależności od odmiany mniej lub bardziej owalna, o barwie od zielonej do czerwonej.
Owoce aktinidii są bardzo zdrowe, mają dużo sodu, potasu oraz wiele różnych mikroelementów i witamin. Nie zawierają tłuszczów. Nie nadają się do dłuższego przechowywania, wyśmienite są za to do bezpośredniej konsumpcji oraz do przetworów. Można z nich robić marmolady, wina i nalewki, używać do suszenia, pieczenia oraz do sałatek. Owoce mają też zastosowanie w kosmetyce – z miąższu i pestek można wykonywać maseczki i peeling na skórę.
Owocem opisanych roślin jest jagoda, podobna do dużych owoców agrestu, o gładkiej skórce (można je jeść w całości, nie tak jak kiwi ze sklepu), długości od 2,5 do 3,5 cm, w zależności od odmiany mniej lub bardziej owalna, o barwie od zielonej do czerwonej.
Owoce aktinidii są bardzo zdrowe, mają dużo sodu, potasu oraz wiele różnych mikroelementów i witamin. Nie zawierają tłuszczów. Nie nadają się do dłuższego przechowywania, wyśmienite są za to do bezpośredniej konsumpcji oraz do przetworów. Można z nich robić marmolady, wina i nalewki, używać do suszenia, pieczenia oraz do sałatek. Owoce mają też zastosowanie w kosmetyce – z miąższu i pestek można wykonywać maseczki i peeling na skórę.