syrop z buraka

Jak zrobić syrop z buraka na kaszel?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Syrop z buraka był w poprzednim stuleciu bardzo popularnym oraz skutecznym lekiem na kaszel. Syrop ten ma jednak o wiele więcej zdrowotnych właściwości. Jego picie zwiększa odporność organizmu i pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi. Picie syropu z buraków polecane jest w przypadku dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży (cierpiących na anemię) oraz dla wszystkich dorosłych podatnych na przeziębienia.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 średnie buraki
* 2-3 łyżeczki miodu

1
Dwa średniej wielkości buraki zetrzyj na tarce.
2
Do buraków dodaj 2-3 łyżeczki miodu.
3
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
4
Całość schłodź w lodówce. Podawaj co godzinę po jednej łyżeczce dzieciom, zaś dorosłym po 1 łyżce stołowej. Syrop z buraków wspomaga leczenie grypy, przeziębienia i anginy.
5
Stary przepis babci:

W sporym buraku drążymy otwór po czym wsypujemy do niego cukier. Całość podgrzewamy na płycie kuchennej.

Powiązane porady

ból gardła
gorączka u dziecka
ból gardła

Podobne porady

Komentarze (17)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

m
05.01.2017
kroje cebule na plasterki,daje na spód misy,na to daje cały burak pokrojony w drobne kosteczki,na to marchew startą na tarce,3-4 ząbki czosnku,znowu daję cebule pokrojoną wplasterki ina to 2łyżki miodu prawdziwego rozciągam po cebuli.Ztego wychodzi okoł150 ml soku.3 dni 4osobowa rodzina ok15ml na osobe
czarnulka_25
25.12.2016
Miodu się nie gotuję, bo traci wszystkie właściwości. Ja piję go ze schłodzoną wodą, oraz w syropie dicotuss. A buraki to lubię jeść, tarte lub w barszczu :)
Grazka
19.09.2016
Gotowanie miodu przez 20 minut? Wg. mnie to profanacja tego naturalnego produktu.
bozena
05.04.2016
Ostatnio coraz czesciej autorzy bezmyślnie kopiują artykuły o gotowaniu miodu.
lea
15.02.2016
jak zrobić syrop na kaszel z buraka - tak jest po polsku!
psz
28.01.2016
po pierwsze żeby to zagotować trzeba nalać wody, inaczej będzie smażenie, po drugie miód do gotowania ? serio ? po trzecie schładzamy w lodówce ... kto wymyśla takie brednie trzeba być chorym człowiekiem żeby takie coś wypisywać. ?????????
www
18.05.2015
a co to za odmiana buraków na kaszel?
dr
16.02.2015
Miodu się nie gotuje bo traci swe właściwości!
mamma
14.10.2014
Burak musi być surowy. Tak jak napisałam, niczego nie trzeba tutaj gotować!!! Do surowego wsypujemy cukier. Może być trzcinowy. Na zdrowie ;-)
wiolka
13.10.2014
A ten burak na babciny sposób m być gotowany czy surowy?