robaki z galaretki - przepisy na Halloween

Jak zrobić robaki z galaretki na imprezę Halloween?
ImreImre - specjalista Tipy.pl

Przygotowywanie posiłków na Halloween może sprawić nam wiele przyjemności. Potrawy bowiem powinny być nieco inne niż zwykle – obrzydliwe z wyglądu, a zarazem słodkie i smaczne. Dlatego na Halloween polecam przepis na pyszne robaki z galaretki. Zobaczysz jak dzieci oraz dorośli zaczną krzyczeć z obrzydzenia i radości na widok miski pełnej realistycznie wyglądających robalów. Bardzo sprytne. Bardzo obrzydliwe. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić robaki na Halloween.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 6 opakowań fioletowej galaretki (malinowa lub winogronowa)
* 40 g bezsmakowej żelatyny
* 3 szklanki wrzącej wody
* 3/4 szklanki bitej śmietany
* Zielony barwnik do żywności
* 100 plastikowych słomek

1
Przed rozpoczęciem jakichkolwiek czynności, przygotuj wysoki i wąski pojemnik do przechowywania rurek. Doskonały do tego celu będzie karton po litrowym soku lub mleku. Słomki powinny być ułożone ciasno obok siebie. Jeśli użyjesz zbyt dużego pojemnika, galaretka ucieknie z rurek zanim jeszcze zdąży stężeć. Pamiętaj także, by kupić słomki z elastyczną szyjką, gdyż nadaje to robakom bardziej realistyczny wygląd. Z podanego przepisu powinnaś wykonać około 100 robaków.
2
Wewnątrz miski odpornej na działanie wysokiej temperatury wymieszaj razem żelatynę w proszku z galaretkami smakowymi.
3
Wlej do miski wrzącą wodę i mieszaj, aż do czasu całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
4
Galaretkę odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia, aż do czasu, gdy będzie lekko ciepła.
5
Do mieszaniny galaretki z żelatyną dodaj bitą śmietanę i całość dokładnie wymieszaj. Mieszając dodaj kilka kropli zielonego barwnika do żywności (zazwyczaj wystarcza 10 kropli), aż do uzyskania fioletowo – brązowo – szarego koloru, podobnego do barwy dżdżownicy.
6
Około 100 rozciągniętych słomek ustaw ciasno w kartonowym pojemniku po soku lub mleku. Wlej przygotowaną mieszaninę w słomki i napełnij nią pojemnik.
7
Pojemnik przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Oczywiście możesz przygotować je i przechowywać w takiej formie nawet dwa dni przed planowanym przyjęciem Halloween.
8
Wyciągnij słomki z pojemnika. Najłatwiej zrobisz to poprzez rozcięcie kartonowego pojemnika i oderwanie od siebie pojedynczych słomek.
9
Teraz czas na wyciągniecie robaków ze słomki. W tym celu chwyć do ręki po 4 – 5 słomek i przytrzymaj je pod strumieniem gorącej wody przez kilka sekund.
10
Delikatnie naciśnij palcami koniec słomki i powoli wyciśnij robaka z osłonki. Gotowe robaki układaj kolejno obok siebie na woskowanym papierze, w ten sposób unikniesz ich sklejenia i przyklejenia.
11
Czynność powtarzaj, aż do usunięcia ze słomek wszystkich robaków.
12
Całość przykryj kolejnym arkuszem woskowanego papieru i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
13
przepis na robaki z galaretki
Gotowe robaki podawaj schłodzone w misce, jak na zdjęciu. Obserwuj jak dorośli i dzieci zjadają ze smakiem te zabawne słodycze.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (18)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

anna
30.10.2018
Czy można użyć samej galaretki bez śmietany
Cheshire girl
19.10.2015
Wow!
Na pewno to wykorzystam ;-)
vvv
05.10.2015
bhggh
Kaja_14614
30.10.2013
Aby wyszło pojemnik musi być takiej samej wysokości co słomki. No i oczywiście musi to być słoik, garnek czy coś w tym stylu (a nie papierowy pojemnik!).
zabu
30.10.2013
mi niestety sie nie udalo :( prawie wszystko wylalo sie bokami pojemnika a w slomkach niewiele zostalo, mimo ze byly ciasno ustawione :(
majawas
13.08.2013
Dobre, bardzo efektowne chociaż spodziewałam się troszkę innego smaku. No nic spróbowałam i już wiem co robić w następne Halloween. Mi smakowało, ale nie jakoś żeby było koniecznością w każde Halloween. ;-)
szania
06.12.2012
seksistowski opis - "powinnaś wykonać" wpisuje kobitę w rolę kucharki
ommm
31.10.2012
Nie powiem, pomysł dobry, ale należy to robić dzień lub nawet dwa przed imprezą. Należy zaopatrzyć się w szerokie rurki, szklankę na wymiar wszystkich związanych ze sobą rurek (aby galaretka nie uciekła) oraz bardzo dobrą galaretkę, kiedy z normalnej wychodzi co bądź... ale pomysł dobry ;)
kujonka
28.10.2012
to ma być smietana w proszku czy taka już gotowa ubita ?
pytam się bo mam tą i tą a nie wiem która będzie prawidłowa.
Wampirella :[
26.09.2012
Suuper wyszło. Dziewczyny były zachwycone!