sałatki piękności

Owocowe sałatki piękności - przepisy

szyszunia - specjalista Tipy.pl
Owoce to samo zdrowie. Zawierają duże ilości witamin – z grupy B, C, A oraz E, zwanej witaminą młodości, i minerałów. Lekkie sałatki ze świeżymi owocami w roli głównej sprawdzą się o każdej porze dnia. Są pyszne i proste w przygotowaniu. Poprawią twoje samopoczucie i wygląd! Te z płatkami owsianymi są idealne na poranny rozruch, z sałatą świetnie uzupełnią obiad, a z dodatkiem sera, i np. razowej bagietki, będą zdrową, sycącą kolacją. Co więcej, poprawią stan twojej cery i włosów.
1
Dla ładnych włosów

Klasyczna Heleny Rubinstein

Dzięki płatkom owsianym i orzechom włosy nabierają zdrowego połysku.

Składniki: 5 łyżek płatków owsianych, 1 łyżka miodu, 8 orzechów, 1 jabłko, 5 łyżek jogurtu, sok z 1/2 cytryny, 5 truskawek

Sposób przygotowania:
Płatki zalej 8 łyżkami przegotowanej wody, dodaj miód i posiekane orzechy. Odstaw na pół godziny. Potem dodaj starte jabłko, jogurt i sok z cytryny, wymieszaj, obsyp połówkami truskawek.
2
Z gruszką i otrębami

Składniki tej sałatki sprawią, że włosy staną się miękkie i elastyczne.

Składniki: 1 gruszka, 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów, 2 łyżki sezamu, łyżeczka miodu, łyżeczka rodzynek

Sposób przygotowania:
Płatki, otręby i rodzynki zalej 3 łyżkami gorącej wody i odstaw na 5 minut. Gruszkę zetrzyj na grubej tarce. Płatki i otręby połącz z gruszką i miodem. Posyp uprażonym sezamem.
3
Dla cery naczynkowej

Z aronią i szpinakiem

Ten duet uszczelnia naczynia i zapobiega ich pękaniu. Składniki: 4 liście sałaty masłowej, garść listków szpinaku baby, 50 g sera pleśniowego złocisty lazur, 2 garście aronii, garść truskawek, sos winegret, 50 g łuskanych pistacji

Sposób przygotowania: Sałatę i szpinak umyj i osusz. Sałatę porwij i delikatnie wymieszaj ze szpinakiem. Wyłóż na talerz. Posyp pokruszonym serem. Dodaj jagody aronii i przekrojone na pół truskawki. Polej sałatkę 3–4 łyżkami sosu winegret, a na koniec posyp pistacjami.
4
Z malinami i sałatą rzymską

Poprawiają wygląd skóry, bo wzmacniają naczynka.

Składniki: 8 liści młodej sałaty rzymskiej, 50 g sera roquefort, 1 szklanka malin, 4 łyżki płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni

Dressing: 2 łyżki miodu i 2 octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Szpinak opłucz i osusz. Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Połowę malin odłóż, a resztę włóż do rondelka, dodaj ocet i miód, zmiksuj i zagotuj. Do musu dodaj resztę malin. Ułóż na talerzu szpinak, na nim ser, polej sałatkę malinami w musie, a na koniec posyp płatkami migdałowymi.
5
Dla cery zmęczonej

Z awokado i truskawek

Awokado odżywia i nawilża naskórek, a truskawki spowalniają procesy starzenia. Składniki: 1 awokado, 200 g truskawek, 125 g ricotty, garść roszponki, 1/2 cytryny sól i pieprz Dressing: 2 łyżki octu balsamicznego i 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Podgrzej ocet i rozpuść w nim cukier. Roszponkę ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i połóż na sałacie. Dodaj ricottę i ułóż plasterki truskawek, polej dressingiem.
6
Z jabłkiem i marchewką

Jabłko zawiera m.in. wit. A, która dba o kondycję skóry, a marchewka poprawia jej koloryt.

Składniki: 1 kwaśne jabłko, 1 marchewka, 1/2 małego selera, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka nasion słonecznika, 3-4 łyżki kefiru lub jogurtu

Sposób przygotowania:
Jabłko, marchewkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sałatkę sokiem z cytry ny, by jabłko i seler nie ściemniały. Wymieszaj, dodaj orzechy i słonecznik, polej jogurtem.
7
Dla cery dojrzałej

Z granatem i pomarańczą

Te owoce to bomba składników ujędrniających.

Składniki: ziarenka z 1/2 granatu, poma rańcza w plasterkach, 75 g sera koziego, garść rukoli, garść orzechów włoskich Dressing: 3 łyżki oliwy, 2 soku z cytryny, 1/2 łyżki miodu i pół musztardy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Na sałacie ułóż pomarańczę, pokruszony ser, posyp granatem i orzechami, polej sosem. dressingiem.
8
Z arbuzem i sezamem

Kwasy zawarte w arbuzie nawilżają skórę, a sezam (z wit. E) poprawia jej elastyczność.

Składniki: 1/4 arbuza, garść roszponki, 75 g sera sałatkowego, 2 łyżki uprażonego sezamu

Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Arbuz i ser pokrój w kostkę. Sałaty umyj i osusz. Wymieszaj składniki. Przygotuj sos. Polej nim sałatkę, potem posyp sezamem.
?

Wskazówki
*Winogrona na lato!
*Zawierają flawonoidy i witaminy E oraz C, które działają na skórę nawilżająco i energizująco.
*Staraj się jeść te owoce w czasie upałów, bo dobrze nawadniają organizm i wzbogacają w składniki mineralne. Udowodniono również, że niektóre obecne w winogronach polifenole chronią komórki naszej skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV!

!

Uwaga!
Nie zapominaj o tym, że niektóre owoce są dość kaloryczne, np. awokado ma 160 kcal w 100 g, a gruszka – 83 kcal. Bez obaw możesz za to jeść truskawki – 28 kcal, maliny – 29 kcal, arbuzy – 36 kcal czy jabłka – 52 kcal.

Strona 1 z 3

Powiązane porady

mleczko do kawy
kawa
Żelatyna

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

meszekowy
30.08.2014
Nie wolno zapominać o tym, że witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach. Aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostały wchłonione powinno się najlepiej dodać do niej oliwy z oliwek. Nie możemy także zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, aby witaminy w sałatce (rozpuszczalne w wodzie) zostały prawidłowo i całkowicie wchłonione.