Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić dip szpinakowy?
Jedzenie - specjalista Tipy.pl

Bardzo wiele osób nie przepada za szpinakiem, często dlatego, że gdy byli dziećmi podawano im w niedobrą papkę. Szpinak jednak warto jeść ponieważ zawiera duże ilości kwasu foliowego, który chroni nasze serca przed chorobami. Jego spożywanie zalecane jest również dla kobiet w ciąży bowiem chroni on również płód przed wadami rozwojowymi.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 250-300 g mrożonego szpinaku (rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody)
* 1 szklanka naturalnego jogurtu
* 8 łyżeczek majonezu
* 2 łyżeczki suszonego koperku
* 1/2 łyżeczki nasion selera
* 1 rozgnieciony ząbek czosnku
* szczypta soli
1
Szpinak miksować razem z jogurtem, majonezem, koperkiem, nasionami selera, solą i czosnek, aż uzyska kremową konsystencję.
2
Przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.
3
Dip warto przygotować wcześniej, np. dzień przed podaniem. Dzięki temu wszystkie składniki się lepiej ze sobą połączą.