masło klarowane

Jak zrobić masło klarowane?

szyszunia - specjalista Tipy.pl
Masło klarowane przydatne jest szczególnie do głębokiego smażenia i pieczenia. Dlaczego? To proste, można je podgrzać do wysokiej temperatury, nie obawiając się przypalenia. Jego zaletą jest również to, że z powodu małej zawartości wody jest dużo trwalsze niż zwykłe masło. Szczelnie zamknięte w chłodziarce możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. Jak zrobić takie masło przeczytasz poniżej.
1
Masło klarowane przygotowujemy z masła o zawartości tłuszczu minimum 82-proc. Celem klarowania jest pozbycie się 18-proc. wody.
2
Kostkę wybranego masła włóż do rondelka z grubym dnem i stop na małym ogniu (w tym czasie wytworzy się piana, czyli białko).
3
Rondel zdejmij z ognia i na chwilę odstaw, by lekko „uspokoić” pianę. Następnie tę pianę zbierz łyżką. Będący na wierzchu złocisty płyn ostrożnie wlej do miski – na dnie w rondlu zostanie woda.
4
Masło odstaw w chłodne miejsce do stężenia, by się ścięło.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie