Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jaki rodzaj garnków wybrać?
szyszunia - specjalista Tipy.pl
Czy wiesz, że potrawa przygotowana w złym garnku może nie tylko stracić smak, ale także zaszkodzić zdrowiu? Dlatego też przed kupnem nowych naczyń do gotowania trzeba się dobrze zastanowić. Wizyta w sklepie może cię wprawić w prawdziwą konsternację. Na półkach sklepowych zobaczysz naczynia żeliwne, ze stali nierdzewnej, ceramiczne, emaliowane, aluminiowe… W dokonaniu wyboru pomoże ci ten artykuł. Znajdziesz w nim wady i zalety poszczególnych rodzajów garnków.
1
Garnki ze stali nierdzewnej chromowo-niklowej (oznaczonej symbolem 18/10) lub stali węglowej dodatkowo pokrywa się powłoką zapobiegającą przywieraniu.
Zalety. Są trwałe, wytrzymałe, długo utrzymują ciepło. Można w nich gotować, piec, dusić, smażyć. Łatwo się je czyści.
Wady. Jedzenie przechowywane w nich zbyt długo nabiera metalicznego smaku. Zawierają śladowe ilości uczulającego glinu.
Zalety. Są trwałe, wytrzymałe, długo utrzymują ciepło. Można w nich gotować, piec, dusić, smażyć. Łatwo się je czyści.
Wady. Jedzenie przechowywane w nich zbyt długo nabiera metalicznego smaku. Zawierają śladowe ilości uczulającego glinu.
2
Żeliwne: Produkowane są ze stopu naturalnych surowców. Mogą być powlekane emalią, teflonem lub ceramiką.
Zalety. Są niezniszczalne, bardzo długo trzymają ciepło. Idealnie nadają się do gotowania „na wolnym ogniu”, duszenia mięsa, również w piekarniku.
Wady. Są ciężkie, wolno się rozgrzewają. Modele powlekane dodatkową warstwą łatwo porysować.
Zalety. Są niezniszczalne, bardzo długo trzymają ciepło. Idealnie nadają się do gotowania „na wolnym ogniu”, duszenia mięsa, również w piekarniku.
Wady. Są ciężkie, wolno się rozgrzewają. Modele powlekane dodatkową warstwą łatwo porysować.
3
Ceramiczne: Największym ich komponentem jest glina. Wybierajmy matowe, bowiem te glazurowane (świecą się) mogą zwierać toksyczne substancje, niekorzystnie wpływające na zdrowie.
Zalety. Można w nich przyrządzać potrawy zarówno na kuchniach gazowych, elektrycznych, płytach ceramicznych, w piekarnikach. Tak jak garnki żeliwne, utrzymują ciepło nawet przez godzinę.
Wady. Łatwo je uszkodzić. W piekarniku wytrzymują temperaturę jedynie do 120 stopni C.
Zalety. Można w nich przyrządzać potrawy zarówno na kuchniach gazowych, elektrycznych, płytach ceramicznych, w piekarnikach. Tak jak garnki żeliwne, utrzymują ciepło nawet przez godzinę.
Wady. Łatwo je uszkodzić. W piekarniku wytrzymują temperaturę jedynie do 120 stopni C.
4
Emaliowane: Są gorszej jakości od pozostałych garnków - produkuje się je z blachy stalowej i pokrywa emalią.
Zalety. Są lekkie, tanie, kolorowe i to w zasadzie jedyne ich plusy.
Wady. Ich ścianki i dna są cienkie, dlatego krótko trzymają ciepło. Często się przypalają, łatwo je uszkodzić. Gdy emalia odpryśnie naczynie trzeba wyrzucić. W miejscu uszkodzenia wytwarzają się szkodliwe związki chemiczne. W czasie gotowania mogą one przedostać się do jedzenia.
Zalety. Są lekkie, tanie, kolorowe i to w zasadzie jedyne ich plusy.
Wady. Ich ścianki i dna są cienkie, dlatego krótko trzymają ciepło. Często się przypalają, łatwo je uszkodzić. Gdy emalia odpryśnie naczynie trzeba wyrzucić. W miejscu uszkodzenia wytwarzają się szkodliwe związki chemiczne. W czasie gotowania mogą one przedostać się do jedzenia.
5
Aluminiowe: Robione są glinu. Wyróżniamy dwa rodzaje: o cienkich ściankach i z grubego aluminium powlekane powłoką teflonową lub tytanowo-ceramiczną.
Zalety. Są tanie, dobrze przewodzą ciepło. Jeśli jednak już się na nie zdecydujemy, wybierajmy te ciężkie, z uchwytami z ebonitu.
Wady. Przywiera do nich jedzenie, przypalają się. Nie nadają się do kuchni elektrycznych. Szybko się zużywają. Nie można w nich gotować potraw kwaśnych, bowiem grozi to uwalnianiem się do jedzenia cząstek glinu. A te są szkodliwe dla zdrowia – podejrzewane są o związek z chorobami neurologicznym m.in. chorobą Alzheimera.
Zalety. Są tanie, dobrze przewodzą ciepło. Jeśli jednak już się na nie zdecydujemy, wybierajmy te ciężkie, z uchwytami z ebonitu.
Wady. Przywiera do nich jedzenie, przypalają się. Nie nadają się do kuchni elektrycznych. Szybko się zużywają. Nie można w nich gotować potraw kwaśnych, bowiem grozi to uwalnianiem się do jedzenia cząstek glinu. A te są szkodliwe dla zdrowia – podejrzewane są o związek z chorobami neurologicznym m.in. chorobą Alzheimera.
?
Wskazówki
*Ważne przy wyborze garnka
*Dno – grube i ciężkie zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw, wpływa na długie utrzymywanie ich temperatury.
*Pokrywka – powinna szczelnie przykrywać garnek, co pozwala na prawidłowe krążenie pary i szybsze gotowanie, zapobiega kipieniu.
*Uchwyty – najlepsze są te, które trudno się nagrzewają. Do takich należą np. uchwyty wykonane z ebonitu.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (6)
alicja
06.12.2016Garnki są super, maja potrójne dno za co je sobie cenię najbardziej.
HankaLipiec
19.10.2016Ja posiadam w domu garnki ze stali nierdzewnej od Gerlacha i nie zamieniłabym je na żadne inne. Nie wspominając już o pokrywkach do nich które mają super sitka do odcedzania makaronu czy ziemniaków. Uwielbiam je. Dostaliśmy je na ślub - cały piękny zestaw - 10 szt.
pysiaczek
17.10.2016Podejrzewam, że takie ma własnie garnki. Jeśli ktoś ma zamiar wymienic swoje stare to nie ma sie nad czym zastanawiac bo to firma z tradycjami i daje gwarancje na solidnośc swoich sprzetów.
mariaawaria.1986
14.09.2016Obstawiam że "pani domu" ma Gerlacha. To firma, która kojarzy mi się z jakością sprawdzoną przez pokolenia. Ja z resztą mam garnki tej marki i jestem bardzo zadowolona. Mogę je polecić.
masiulek
29.07.2016a jakie garnki masz jeśli można wiedzieć? Ja mam wiesz takie zwykłe proste i muszę je wymieniać non stop bo albo się przypala, albo tak dziwnie pachnie jedzenie. mam już w sumie dość i chciałabym mieć w końcu dobre garnki które nie szkodza rodzinie. odłożyłam troche grosza i cena nie gra roli. Poradźcie jakie mam kupić.
pani domu
15.07.2016Ja mam sprawdzone garnki od pokoleń. Ma je moja mama i babcia. Mnie też nie zawiodły. Sa bardzo praktyczne i dobrze się w nich gotuje. Maja potrójne dno co pozwala na równomierne rozłożenie ciepła.