formy do pieczenia

Jaką formę do pieczenia wybrać?

szyszunia - specjalista Tipy.pl
Domowe wypieki zachwycają swoim smakiem, a ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu, zachęcając domowników do sięgnięcia po jeszcze jeden kęs. Nieważne, czy to domowa szarlotka, sernik z przepisu babci, czy też świeżo upieczone ciasto drożdżowe… Nim przystąpisz do robienia kolejnego wyśmienitego ciasta, sprawdź, jakie formy najlepiej nadają się do jego upieczenia. Dowiedz się, kiedy warto sięgnąć po blachę aluminiową, a kiedy zdecydować się na naczynie żaroodporne, formę ceramiczną czy silikonową.
1
Blacha aluminiowa

Najwygodniejsza i najczęściej używana jest tortownica z wyjmowanym dnem. Można w niej upiec zarówno biszkopt, jabłecznik czy sernik, jak i ciasto drożdżowe czy piernik. Doskonale przepuszcza ciepło, dlatego ciasta szybko się w niej pieką. Jej wadą jest to, że dość szybko się zużywa, rysuje i często trudno ją domyć.

Blacha aluminiowa jest bardzo tania (ceny od 8 zł), więc nie jest to duży wydatek. Będzie nam dłużej służyć, gdy zawsze przed użyciem wyłożymy ją papierem do pieczenia.
2
Naczynie ze szkła żaroodpornego

Choć najczęściej pieczemy w nim mięsa i zapiekanki, cukiernicy bardzo często polecają je do pieczenia ciast. Szczególnie nadaje się do mokrych ciast, jak jabłecznik czy sernik. Dobrze przepuszcza ciepło, łatwo je umyć, nie trzeba niczym wykładać, doskonale się na nim rozprowadza masło lub margarynę przed wylaniem czy wyłożeniem ciasta.
3
Ceramiczna forma

Najczęściej służy do pieczenia tarty, ale można jej również używać do robienia ciast, które nie wyrastają zbyt wysoko, np. sernika czy jabłecznika. Choć przepuszcza ciepło trochę gorzej niż forma z aluminium, to zaledwie o 5 minut dłużej się w niej piecze niż w metalowej czy szklanej.
4
Forma silikonowa

Ostatnio jest bardzo popularna. Dobrze przepuszcza ciepło, jest bezzapachowa i nie wchodzi w reakcje chemiczne ze składnikami ciasta. Jest więc tak samo bezpieczna jak szklana. Odporna na szok termiczny (zamrożone w tej formie ciasto można od razu przenieść do gorącego piekarnika). Poza tym forma silikonowa szybko stygnie – po 2 minutach jest już chłodna.

Można ją trzymać zwiniętą w rulon, dzięki czemu w szafce zajmuje mało miejsca. Dodatkową zaletą jest to, że potrawy pieczone w silikonie nie przywierają, a formy przed wlaniem ciasta nie trzeba smarować tłuszczem.

Powiązane porady

Patelnia
smażenie na teflonie
teflon

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

nelka
01.12.2017
przerzuciłam się na formy silikonowe, łatwiej je umyć, zajmują mniej miejsca no i nie rdzewieją jak metalowe.