róże japońskie

Róża japońska - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie
cedrus - specjalista Tipy.pl

Róża japońska, róża pomarszczona, róża cukrowa, róża syberyjska… Są to różne stosowane nazwy jednego gatunku: Rosa rugosa, który z pewnością jest każdemu dobrze znany. Oprócz walorów ozdobnych, róża ta ma wiele praktycznych zastosowań. Jest bardzo łatwa w uprawie i rzadko w porównaniu z innymi różami pada ofiarą chorób i szkodników, dlatego jeśli chcemy połączyć w naszym ogrodzie piękno z użytecznością to ten gatunek będzie doskonałym wyborem!
1
Wymagania siedliskowe

Krzewy róży są mało wrażliwe na niskie temperatury i raczej nie przemarzają. Przy wyborze stanowiska pod ich uprawę powinniśmy przede wszystkim kierować się dostępnością światła, ponieważ wymagają najbardziej nasłonecznionego miejsca w ogrodzie.

Najlepiej rosną, kwitną i owocują na żyznej glebie, ale radzą sobie również na bardziej ubogich siedliskach, nawet na stanowiskach okresowo się przesychających. Nie znosi jednak terenów podmokłych.
2
Pielęgnacja

Ogranicza się ona głównie do przycinania starych, uszkodzonych i nadmiernie zagęszczających krzew pędów. Nawożenie można ograniczyć do stosowania rozłożonego obornika lub kompostu, raz na 2-3 lata. Dobrze jest ściółkować podłoże wokół posadzonych młodych krzewów róży, ponieważ źle znosi zachwaszczenie.

Róża japońska, tak jak i inne gatunki róż, (chociaż dużo rzadziej) może być ofiarą mszyc. W przypadku dużego nasilenia żerowania tych szkodników, stosujemy środki chemiczne przeznaczone do ich zwalczania, jednak musimy pamiętać o zachowaniu okresu karencji, jeśli chcemy wykorzystywać w kuchni płatki czy owoce róży.
3
Zastosowanie w ogrodzie

Róża ta może mieć wiele zastosowań w naszym ogrodzie. Można wykorzystać ją do pięknego, kwitnącego przez całe lato żywopłotu. Jest doskonałą rośliną miododajną, szczególnie pożyteczną dzięki długiemu okresowi kwitnienia. Pięknie prezentuje się, jako pojedynczo posadzony krzew na trawniku.

Jako roślina użytkowa, powinna znaleźć dla siebie miejsce również w sadzie, w którym można jej użyć np. do stworzenia obronnego żywopłotu. Będzie wtedy spełniać podwójną funkcję: kolczastego ogrodzenia oraz rośliny dającej owoce oraz wartościowe do przetwórstwa kwiaty.
4
róża japońska
Wykorzystanie kwiatów i owoców

Chociaż róża nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, to ma bardzo wiele zastosowań w kuchni. Z owoców, które w 60-70% składają się z miąższu można robić doskonałe konfitury, soki, dżemy, galaretki i wina. Są bardzo zdrowe, zawierają dużo cukrów, karotenu, pektyn i garbników a także 4-krotnie więcej witaminy C niż owoce czarnej porzeczki. Są składnikiem wielu leków, mieszanek ziołowych, suplementów diety oraz kosmetyków.

Płatki róży japońskiej również mają wiele zastosowań. Można z nich robić przepyszny sok, suszone są używane np. do aromatyzowania cukru czy wypieków lub mogą być ucierane z cukrem, jako wspaniały dodatek do deserów. Z płatków jak i z owoców róży można również zrobić przepyszną różaną nalewkę.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie