Halloween
- Wieczór Panieński i Kawalerski
- Prezenty Ślubne
- Wspomnienia Weselne
- Zaręczyny
- Tradycje Ślubno-Weselne
- Planowanie Ślubu i Wesela
- Moda Ślubna
- Rodzaje Ślubów i Wesel
- Po Weselu
- Wielkanoc
- Dzień Matki
- Dzień Ojca
- Walentynki
- Urodziny
- Boże Narodzenie
- Sylwester i Nowy Rok
- Prezenty
- Dzień Dziecka
- Weekend Majowy
- Dzień Wszystkich Świętych
- Narodowe Święto Niepodległości
- Dzień Św. Patryka
- Inne Święta i Uroczystości
- Pierwszy Dzień Wiosny
- Andrzejki
- Dzień Babci
- Dzień Dziadka
- Pierwsza Komunia Święta
Strona głównaUroczystościHalloweenPotrawy na HalloweenJak zrobić francuskie makaroniki na Halloween?

Jak zrobić francuskie makaroniki na Halloween?
boogeyman - specjalista Tipy.pl
P
Rzeczy, których potrzebujesz
Ciasto: 2 białka w temperaturze pokojowej, 110 g mąki migdałowej, 200 g cukru pudru, 1 laska wanilii, 25 g białego cukru granulowanego, 1 łyżeczka kakao w proszku lub barwnik spożywczy w proszku (opcjonalnie).
Biały krem: 1/2 szklanki miękkiego masła, 3 szklanki pudru, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Ciemny krem: 1/2 szklanki mleka czekoladowego, 2/3 szklanki (10 łyżek) miękkiego masła, 1/2 filiżanki cukru pudru, 1/3 filiżanki niesłodzonego kakao w proszku,
1/3 filiżanki syropu kukurydzianego, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Do dekoracji: żel do dekorowania ciastek, nutella, posypka czekoladowa, paluszki, cukierki m&m
2

Dobra zabawa zaczyna się dopiero teraz! Skrobanie laski wanilii będzie dla ciebie jednym z najbardziej satysfakcjonujących doświadczeń w życiu. Użyj ostrego noża, by przeciąć laskę wanilii wzdłuż. Następnie obróć nóż bokiem i tępym końcem zeskrob ziarna wanilii ze środka. Dodaj je do robota kuchennego. Przy pomocy malaksera wymieszaj mąkę migdałową, cukier i ziarenka wanilii.
5

Puszystość makaroników zależy od wieku białek. To nie pomyłka, cały sekret tkwi w przygotowaniu białek na kilka dni (do pięciu) przed zrobieniem ciasteczek. Należy oddzielić białka od żółtek, przykryć je luźno papierowym ręcznikiem i zostawić w lodówce. Na noc wyjmij białka z lodówki i zostaw na blacie w temperaturze pokojowej. Najlepiej odstawić białka na dwa dni: jedną noc w lodówce i jedną noc na ladzie.
10

Teraz pora na krem do ciasteczek. Na początku przygotuj jasne nadzienie. Do dużej miski dodaj masło, cukier, wanilię i mleko. Mieszaj składniki przy pomocy miksera ustawionego na średnie obroty przez około 3-5 minut. Żeby zrobić krem czekoladowy musisz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Tymczasem połącz ze sobą masło, cukier i kakao. Następnie dodaj syrop kukurydziany i wanilię. Teraz wystarczy, że wlejesz czekoladę do pozostałych składników, mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki będą miały kremową konsystencję.
11

Twoje makaroniki na pewno wystygły. Możesz zacząć wypełniać je nadzieniem. Z czekoladowych makaroników możesz zrobić małe pajączki. Połam paluszki na mniejsze kawałki a następnie zanurz je w nutelli i oprósz czekoladową posypką. „Pajęcze odnóża” połóż na makaronik z kremem i przykryj drugą warstwą ciasteczka. Prawda, że są urocze?