francuskie makaroniki na Halloween

Jak zrobić francuskie makaroniki na Halloween?

boogeyman - specjalista Tipy.pl
francuskie makaroniki na Halloween
1 z 15
Czy te małe, kolorowe ciasteczka nie są urocze? Wystarczy tylko na nie spojrzeć, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. W makaronikach jest mnóstwo rzeczy do lubienia. Są słodkie, tajemnicze, na jeden kęs, chrupiące i mają warstwy! Te małe dekadenckie ciasteczka doskonale sprawdzą się na Halloween. Możecie być pewni, że wasi znajomi oniemieją z zachwytu. Delikatna tekstura makaroników sprawi, że wasze dzieci je pokochają. Poniżej znajdziecie doskonały przepis na wyśmienite ciasteczka halloweenowe, które pokochacie!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
Ciasto: 2 białka w temperaturze pokojowej, 110 g mąki migdałowej, 200 g cukru pudru, 1 laska wanilii, 25 g białego cukru granulowanego, 1 łyżeczka kakao w proszku lub barwnik spożywczy w proszku (opcjonalnie).
Biały krem: 1/2 szklanki miękkiego masła, 3 szklanki pudru, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Ciemny krem: 1/2 szklanki mleka czekoladowego, 2/3 szklanki (10 łyżek) miękkiego masła, 1/2 filiżanki cukru pudru, 1/3 filiżanki niesłodzonego kakao w proszku,
1/3 filiżanki syropu kukurydzianego, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Do dekoracji: żel do dekorowania ciastek, nutella, posypka czekoladowa, paluszki, cukierki m&m

1
francuskie makaroniki na Halloween
Cukier puder i mąkę migdałową dodaj do malaksera. Jeśli nie masz mąki migdałowej zmiel całe migdały na proszek, a następnie dodaj cukier.
2
francuskie makaroniki na Halloween
Dobra zabawa zaczyna się dopiero teraz! Skrobanie laski wanilii będzie dla ciebie jednym z najbardziej satysfakcjonujących doświadczeń w życiu. Użyj ostrego noża, by przeciąć laskę wanilii wzdłuż. Następnie obróć nóż bokiem i tępym końcem zeskrob ziarna wanilii ze środka. Dodaj je do robota kuchennego. Przy pomocy malaksera wymieszaj mąkę migdałową, cukier i ziarenka wanilii.
3
francuskie makaroniki na Halloween
Teraz trochę zabawy. Jeśli chcesz, by twoje makaroniki miały jakiś kolor musisz użyć sproszkowanego barwnika spożywczego – nie żelu, pasty lub płynu. Wykorzystaj żel do dekoracji, by narysować gotowym makaronikom minki.
4
francuskie makaroniki na Halloween
Do czekoladowych makaroników dodaj 1 łyżeczkę proszku kakaowego. Do białych makaroników nie musisz używać niczego, a do pomarańczowych 1 łyżeczkę sproszkowanego barwnika spożywczego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
5
francuskie makaroniki na Halloween
Puszystość makaroników zależy od wieku białek. To nie pomyłka, cały sekret tkwi w przygotowaniu białek na kilka dni (do pięciu) przed zrobieniem ciasteczek. Należy oddzielić białka od żółtek, przykryć je luźno papierowym ręcznikiem i zostawić w lodówce. Na noc wyjmij białka z lodówki i zostaw na blacie w temperaturze pokojowej. Najlepiej odstawić białka na dwa dni: jedną noc w lodówce i jedną noc na ladzie.
6
francuskie makaroniki na Halloween
Ubij białka na sztywno. Następnie dodaj trochę cukru i miksuj, aż pojawią się w misce sztywne „kopce”. Po podniesieniu trzepaczki piana z białek nie powinna ślizgać się po misce.
7
francuskie makaroniki na Halloween
Kiedy będziesz gotowa dodaj pianę z białek i cukru do mąki. Należy to zrobić bardzo delikatnie, by piana nie opadała. Dodaj pianę do mąki i ostrożnie wymieszaj składniki łyżką. Ciasto powinno odchodzić od miski.
8
francuskie makaroniki na Halloween
Ciasto jest gotowe! Teraz będzie już z górki. Dodaj ciasto do szprycy wyposażonej w dużą, okrągłą końcówkę. Jeśli chcesz, żeby twoje makaroniki były takie same, możesz narysować na pergaminie do pieczenia małe okręgi.
9
francuskie makaroniki na Halloween
Teraz najważniejsza część wypieków. Makaroniki piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 15 – 20 minut. Nie powinny się zarumienić. Jeżeli do tego dojdzie należy obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Kiedy ciasteczka się upieką pozostaw je na kratce do całkowitego wystudzenia.
10
francuskie makaroniki na Halloween
Teraz pora na krem do ciasteczek. Na początku przygotuj jasne nadzienie. Do dużej miski dodaj masło, cukier, wanilię i mleko. Mieszaj składniki przy pomocy miksera ustawionego na średnie obroty przez około 3-5 minut. Żeby zrobić krem czekoladowy musisz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Tymczasem połącz ze sobą masło, cukier i kakao. Następnie dodaj syrop kukurydziany i wanilię. Teraz wystarczy, że wlejesz czekoladę do pozostałych składników, mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki będą miały kremową konsystencję.
11
francuskie makaroniki na Halloween
Twoje makaroniki na pewno wystygły. Możesz zacząć wypełniać je nadzieniem. Z czekoladowych makaroników możesz zrobić małe pajączki. Połam paluszki na mniejsze kawałki a następnie zanurz je w nutelli i oprósz czekoladową posypką. „Pajęcze odnóża” połóż na makaronik z kremem i przykryj drugą warstwą ciasteczka. Prawda, że są urocze?
12
francuskie makaroniki na Halloween
Z białych makaroników możesz zrobić oczy. Do czubka ciasteczka przyklej czekoladowego m&m (np. odrobiną kremu), a przy pomocy czerwonego żelu do dekoracji dorysuj żyłki. Dzieci będą zachwycone!
13
francuskie makaroniki na Halloween
Czym byłby Halloween bez „strasznej” dyni? Żeby zrobić makaronikową dynię wystarczy namalować oczy, usta i nos odrobiną czekolady. Proste, prawda?
14
francuskie makaroniki na Halloween
Twoje halloweenowe makaroniki są już gotowe. Z pewnością będą hitem przyjęcia i zachwycą wszystkich twoich bliskim. Wyglądają genialnie. Czy to możliwe, żeby smakowały lepiej niż wyglądają? Możesz być pewna, że tak! Smacznego.
Strona 1 z 15

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie