kiszenie barszczu

Jak kisić barszcz czerwony?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Barszcz czerwony może być doskonały na jesienno-zimowe obiady, szczególnie dlatego że można zakiszony zakwas trzymać dłużej. Jest doskonałym pożywnym posiłkiem bogatym w cenne witaminy.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 kg buraków,
* 2 litry wody,
* 5 dkg chleba razowego,
* Kamionkowy garnek

1
Buraki dokładnie wyszoruj szczoteczką, obierz cieniutko, a następnie pokrój w plastry.
2
Ułóż pokrojone buraki w kamiennym garnku lub słoju, zalej przegotowaną ciepłą wodą. Dodaj kawałki chleba razowego wraz ze skórką.
3
Przykryj papierem, który należy ponakłuwać, a by był dostęp powietrza do słoja. Ustaw go w ciepłym pomieszczeniu w temperaturze 18-20 stopni.
4
Po kilku dniach spróbuj barszcz. Gdy jest kwaskowy możesz zlewać do butelek, które należy potem szczelnie zakorkować i przechowywać w chodnym miejscu.
5
Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą w podany wyżej sposób.

Powiązane porady

barszcz z buraków
krem z kurczaka
Wywar rybny

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

dajana
09.12.2015
ludzie kazdy ma swoj sposob na kiszenie barszczu ja nie dodaje warzyw przy kiszeniu tylko kminek ziele listek bobkowy i czosnek soli tez nie dodaje po co nic sie nie dzieje bez chleba tez sie uda tylko dluzej sie kisi teraz dobry chleb trudno kupic wiec lepiej byle czego nie dawac bo moze byc klapa
kotkot1
13.02.2013
a GDZIE MASZ WŁOSZCZYZNE ,SELER MARCHEW ,PIETRUSZKA ,CEBULA I JABŁKO BEZ TYCH RZECZY NAWET SIĘ NIE PORYWAJ NA ROBIENIE KISZONEGO BARSZCHU,TEN PZEPIS TO NIEPOROZUMIENIE WIĘC NIE WPROWADZAJ LUDZ W BŁĄD ŻE COŚ POTRAFISZ I JESZCZE JEDNO CHLEB MUSI BYĆ NA ZAKWASIE BO TO TEŻ WAŻNA A CZAS OCZEKIWANIA TO 6-7 DNI.
remi
05.12.2011
Jak nie dodasz soli to będzieśz miał garnek spleśniałych buraków.