smażenie na teflonie

Niebezpieczne naczynia, które szkodzą zdrowiu

szyszunia - specjalista Tipy.pl
Unikajmy aluminium, teflonu i plastiku. Jeśli patelnia, to żeliwna lub ceramiczna. Są najlepsze do smażenia. Eksperci z Państwowego Zakładu Higieny i organizacji ekologicznej WWF, czyli Światowego Funduszu na Rzecz Przyrody przestrzegają przed używaniem garnków z aluminium, tj. glinu, patelni z teflonu i opakowań z plastiku. Istnieją bowiem uzasadnione podejrzenia, że tworzywa te mogą szkodzić zdrowiu.
1
Koniec ery aluminium

Naukowcy przypuszczają się, że aluminium może mieć wpływ na rozwój chorób neurologicznych, a w szczególności choroby Alzheimera. Dostarczamy go do organizmu m.in. wtedy, gdy gotujemy potrawy w aluminiowych garnkach.

Podczas gotowania aluminium z naczynia przedostaje się do potrawy. Duże ilości tego pierwiastka mogą znaleźć się w naszym jedzeniu zwłaszcza przy gotowaniu kwaśnych dań, takich jak bigos, kapuśniak czy pomidorowa.
2
Ostrożnie z plastikiem

Pojemniki z plastiku też nie są bezpieczne. Mogą one zawierać szkodliwe poliwęglany i ftalany.
Niektóre z tych substancji rozpuszczają się w tłuszczach, więc w kontakcie z majonezową sałatką, mięsem, wędlinami, serem czy masłem uwalniają się ze ścianek pojemnika i przenikają do przechowywanego w nim jedzenia.

W produkcji pojemników plastikowych często stosuje się też szczególnie toksyczny dla zdrowia związek chemiczny o nazwie biosfenol A. Z najnowszych badań brytyjskich naukowców, wynika, że osoby, które mają w organizmie wyższe stężenie biosfenolu A, częściej zapadają na chorobę wieńcową serca.
3
W co pakować kanapki?

Kanapki najlepiej pakować w zwykły papier śniadaniowy. Folia aluminiowa też jest bezpieczna, chyba, że zapakujemy w nią kiszone ogórki. Zawarte w nich kwasy wciągną glin. Jeśli chcemy spakować do kanapki liście zielonej sałaty, nie owijajmy jej w przezroczystą folię, bo wytwarzają wtedy szkodliwe dla zdrowia azotyny.
4
Teflon. Bezpieczny czy nie?

Naukowcy podejrzewają, że teflon może być rakotwórczy. Gdy pokrywająca patelnie i garnki powłoka teflonowa jest porysowana, cząsteczki tej substancji, w czasie przygotowywania potrawy, mogą przedostawać się do żywności. Bezpieczniej jest wtedy wymienić starą, porysowaną patelnię na nową, najlepiej żeliwną lub z tzw. stali stopowej potocznie nazywanej szlachetną.

WAŻNE! Najbardziej przyjaznym dla zdrowia tworzywem w kuchni jest szkło, a następnie ceramika i stal szlachetna.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Moździerz w kuchni
Patelnia
szybkowar

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

rada
15.12.2017
Wszystko co kupujemy musi mieć atest, to ABC każdego klienta, począwszy od patelni skończywszy na ... okapie.
slupostrupek
24.10.2014
No dokładnie uważajcie gdzie sie zaopatrujecie! Kupujcie firmowy produkty z testami!
Ja uwielbiam produkty dr. Oetkera i znalazlem ich produkty tutaj http://www.ranohome.pl/forma-do-pieczeni-chleba-keksowka-pf-4_59.html?cPath=80_111