borówka amerykańska

Właściwości lecznicze borówki amerykańskiej

arimor - specjalista Tipy.pl
borówka amerykańska
1 z 9
Borówka amerykańska to owoc, do którego nadal podchodzimy w Polsce z pewną rezerwą. O wiele bliższe i bardziej swojskie wydają się nam zwykłe czarne jagody, które możemy znaleźć w lesie podczas weekendowego spaceru. Tymczasem naukowcy z całego świata dowodzą, że kuzynka popularnej jagody - borówka amerykańska - jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie i dawno prześcignęła już w ich zdrowotnym rankingu popularną jagodę. Dlaczego więc nie skorzystać z ogromnego wachlarza odżywczych właściwości, jakie zapewnia nam ten "błękitny klejnot"?
P

Rzeczy, których potrzebujesz
borówki amerykańskie - świeże, mrożone lub ze słoiczka, opcjonalnie - z dodatkiem mleka i miodu w postaci koktajlu lub jako dodatek do deserów i ciast

1
właściwości borówki amerykańskiej - krok 1
Zbawienny wpływ na wzrok

Naukowcy z całego świata dowodzą, że borówki amerykańskie zawierają wyjątkowo duże ilości antocyjanów, które znacznie poprawiają wzrok. Z tego powodu zaleca się ich spożywanie kierowcom, pilotom oraz osobom spędzającym czas przed komputerem. Japońscy pracownicy biurowi słyną z picia dużych ilości borówkowego soku, który zapobiega nadmiernemu zmęczeniu oczu. Ekstrakt z borówki dodaje się zaś do kropli i tabletek służących regeneracji gałki ocznej.
2
właściwości borówki amerykańskiej - krok 2
Oczyszczanie organizmu

Borówki amerykańskie zawierają ponadto garbniki, które zwalczają bakterie i blokują toksyczne produkty przemiany ich materii. Borówki wiążą toksyny i metale ciężkie, dzięki czemu są bardzo pomocne w detoksykacji organizmu, a zawarta w nich wyjątkowo duża ilość drobnych nasionek przyspiesza przemianę materii. Błonnik i pektyny wspomagają zaś procesy trawienne.
3
właściwości borówki amerykańskiej - krok 3
Profilaktyka chorób serca i zapobieganie zakrzepicy

Badania przeprowadzone przez fińskich naukowców dowiodły, iż owoce borówki amerykańskiej są bogatym źródłem fitoestrogenów (hormonów roślinnych), dzięki czemu zapobiegają arteriosklerozie i chorobom układu krążenia. Uszczelniają naczynia krwionośne, uelastyczniają je i poprawiają przepuszczalność naczyń włosowatych. Obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi i dosłownie ją "czyszczą", zmniejszając poziom złego cholesterolu, a jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego.
4
właściwości borówki amerykańskiej - krok 4
Eliksir młodości

Spożywanie dużych ilości borówki amerykańskiej przyspiesza również regenerację zniszczonych komórek nerwowych, a nawet pobudza wytwarzanie nowych. Pozwala to zachować dobrą pamięć, opóźnić procesy starzenia i utrzymać ładną cerę, czemu sprzyjają także zawarte w borówkach witaminy - A i C.
5
właściwości borówki amerykańskiej - krok 5
Działanie antyrakowe

Borówki amerykańskie wykazały najwyższą jak dotąd aktywność antyoksydacyjną spośród czterdziestu uwzględnionych w testach owoców. Czyni je to doskonałym składnikiem diety zalecanej przy przeciwdziałaniu nowotworom. Zawarty w nich kwas foliowy skutecznie chroni przed rakiem macicy. Występujący w borówkach kwas egalowy hamuje natomiast rozwój nowotworów płuc, krtani i przełyku.
6
właściwości borówki amerykańskiej - krok 6
Ochrona układu moczowego

Dzięki zawartości proantycyjanin borówka amerykańska uniemożliwia bakteriom odpowiednie przyleganie do ścian przewodów moczowych i tym samym powoduje ich szybkie wypłukanie z cewki moczowej. Dzięki temu stanowi doskonały środek zapobiegający bolesnym i przykrym infekcjom. Picie soków lub koktajli z borówek pomaga prędko zapomnieć o uciążliwym, dotykającym szczególnie kobiet, zapaleniu pęcherza moczowego.
7
właściwości borówki amerykańskiej - krok 7
Regulacja poziomu cukru we krwi

Zarówno świeże owoce borówki, jak i wyciągi z jej suszonych liści zawierają substancję czynną zbliżoną działaniem do insuliny. W naturalny sposób reguluje ona poziom cukru we krwi.
8
właściwości borówki amerykańskiej - krok 8
Wzmocnienie odporności

Na koniec warto jeszcze dodać, że borówki stanowią bogate źródło pierwiastków mineralnych, takich jak cynk, miedź, mangan, żelazo, witamina C, A, B i PP. Dzięki temu wykazują silne właściwości antybakteryjne i antywirusowe, leczą kaszel oraz infekcje układu oddechowego, zatem poleca się ich spożywanie w okresie jesiennym, gdy narażeni jesteśmy na przeziębienia i choroby przenoszone drogą kropelkową.
?

Wskazówki
Jeżeli jedzenie borówki na surowo już się nam znudziło, proponuję dodać ją do lodów, drożdżowego ciasta z kruszonką lub muffinek z mąki kukurydzianej. Idealnie smakuje też zmiksowana z mlekiem/jogurtem naturalnym i miodem.

!

Uwaga!
Jednorazowo nie poleca się spożywania zbyt dużych ilości borówki amerykańskiej, gdyż wysoka zawartość żelaza może zanadto obciążać żołądek. Lepiej jeść ją częściej, w mniejszych porcjach.

Strona 1 z 9

Powiązane porady

Owocowe szaszłyki
Błonnik
Sok z suszonych śliwek właściwości

Podobne porady

Komentarze (4)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

franz
28.07.2015
Do Bolek. ~ Jeśli piszesz o borówce AMERYKAŃSKIEJ ( tej z USA ) to może to i prawda. Ale zastanów się, 50 pestycydów??? To NA CO one były stosowane??? Borówka jest jedną z najmniej "chorowitych" roślin. Jedyny wniosek, to taki, że gleba na której są sadzone jest bardzo zatruta.
arimor
26.07.2015
Ja hoduję własną borówkę na ogródku i nie ma tam żadnych pestycydów, więc nie wiem, o czym mowa. Ja opisuję naturalny owoc, a nie to, co zrobili z nim ludzie, którzy w niczym nie mają umiaru.
Bolek
26.07.2015
Redaktor artykułu zapomniał dodać, że borówka amerykańska jest na liście 12 najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw. Zawiera ponad 50 pestycydów.
Wolę mniej odżywczą, za to bez pestycydów borówkę z lasu. Smacznego.
mat
14.07.2015
a ile tak najlepiej gramów jeść dziennie ?