pieczeń

Jak wykorzystać pieczone mięso?
szyszunia - specjalista Tipy.pl

To już pewne: znów przygotowałaś znacznie więcej pieczeni, niż twoi bliscy są w stanie zjeść... Nawet najbardziej smakowite danie może się znudzić, dlatego nie serwuj tego samego dania trzeci czy czwarty dzień z rzędu. Nie pozwól jednak, by mięso się zmarnowało! Podpowiadamy, co zrobić, aby tak się nie stało. Okazuje się, że pieczeń można wykorzystać jako bazę do pożywnych dań. Wystarczy kilka dodatków, które akurat masz pod ręką, by przyrządzić smakowite potrawy z mięsem w roli głównej!
1
Szybka potrawka. Dowolną pieczeń (a także skrawki wędlin) pokrój w paski i krótko obsmaż na oliwie. Dodaj rozdrobnione warzywa (np. cebulę, fasolkę, włoszczyznę, brokuły). Podlej odrobiną bulionu, dopraw do smaku. Po 10 min duszenia danie jest gotowe!
2
Smakowita galareta. Pokrojoną w kostkę pieczeń wymieszaj z kukurydzą konserwową i posiekaną natką. Przełóż do salaterek. Zalej tężejącą galaretką zrobioną z żelatyny rozpuszczonej w gorącym bulionie. Ostudź.
3
Oryginalne nadzienie. Wystarczy zmiksować w blenderze np. pieczony karczek, szynkę lub pasztet, wymieszać z zeszkloną cebul ką, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Taki farsz będzie idealny do mięsnych roladek, krokietów, pierogów.

Jeśli zaś do zmiksowanego mięsa wbijesz surowe jajko oraz do dasz trochę tartej bułki i pokrojone jabłko, przygotujesz farsz do kurczaka.
4
Zamrożone na później!

Odpowiednio przechowana w zamrażalniku pieczeń zachowa nie tylko smak i aromat, ale też większość wartości odżywczych. Możesz wykorzystać ją w ciągu sześciu miesięcy!

Pieczone (zimne!) mięso możesz szczelnie owinąć folią aluminiową albo schować do specjalnych foliowych woreczków przeznaczonych do mrożenia. Sprawdzą się także plastikowe, szczelnie zamykane pojemniki do żywności.

Pamiętaj, by upieczonego mięsa nie wkładać w zamrażalniku do tych samych szuflad, w których jest schowane mięso surowe. Zapobiegniesz przenikaniu się zapachów i ew. bakterii.

Produktów, które raz zostały odmrożone, nigdy nie zamrażaj ponownie!

Powiązane porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie