sangria

Jak zrobić sangrię na sylwestra?

jeanny - specjalista Tipy.pl
Sangria to jeden z ulubionych napojów alkoholowych Hiszpanów. Jego nazwa pochodzi od słowa "sangrie", czyli po polsku "krew". Jak się można łatwo domyślić, wzięło się to od koloru tego słodkiego drinka o iście krwisto czerwonej barwie. Choć z reguły przygotowuje się ją latem, warto pokusić się o zrobienie tego napoju zimą, koniecznie z dodatkiem żurawiny. Świetnym pomysłem jest zaserwowanie sangrii na sylwestra!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
2 butelki czerwonego wina stołowego, 2 litry lemoniady, 450 g świeżej żurawiny, 1 jabłko, 2 cytryny, 2 limonki, 1 duża pomarańcza

1
Jabłko, cytryny, limonki oraz pomarańczę pokrój w niezbyt cienkie plasterki.
2
Do dużego naczynia - najlepiej, gdyby to był specjalny pojemnik z dozownikiem - wlej wino oraz lemoniadę. Następny wsyp do niego żurawinę i pokrojone owoce.
3
Tak przygotowany napój zostaw na noc, by smaki i aromaty wszystkich składników dobrze się ze sobą połączyły.
4
Sangrię podawaj koniecznie na zimno! Nieschłodzona nie smakuje tak dobrze.

Powiązane porady

drink Cosmopolitan
Mai Tai
sangria

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie