Boże Narodzenie
- Wieczór Panieński i Kawalerski
- Prezenty Ślubne
- Wspomnienia Weselne
- Zaręczyny
- Tradycje Ślubno-Weselne
- Planowanie Ślubu i Wesela
- Moda Ślubna
- Rodzaje Ślubów i Wesel
- Po Weselu
- Wielkanoc
- Halloween
- Dzień Matki
- Dzień Ojca
- Walentynki
- Urodziny
- Sylwester i Nowy Rok
- Prezenty
- Dzień Dziecka
- Weekend Majowy
- Dzień Wszystkich Świętych
- Narodowe Święto Niepodległości
- Dzień Św. Patryka
- Inne Święta i Uroczystości
- Pierwszy Dzień Wiosny
- Andrzejki
- Dzień Babci
- Dzień Dziadka
- Pierwsza Komunia Święta

Jak zrobić choinki 3D z piernika?
MaryKrismas - specjalista Tipy.pl

Prosty pomysł na trójwymiarowe choinki z piernika. Nie potrzebujesz zestawu foremek, ani specjalistycznych zdolności cukierniczych. Wystarczy ciasto przygotowane według zamieszczonego tutaj przepisu oraz odrobina lukru. Choinki piramidki możesz zrobić z kilkudniowym wyprzedzeniem, ponieważ ciasto piernikowe z upływem czasu jeszcze zyska na smaku. Zaczynamy?
P
Rzeczy, których potrzebujesz
ciasto piernikowe: 240g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 szklanka melasy, 2 jajka, 2 łyżki octu jabłkowego, 6 szklanek mąki, lukier królewski: 4 1/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki proszku bezowego (jajka w proszku), 1//4 szklanki wody
1
W dużej misce utrzyj masło z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, sodą oczyszczoną i przyprawami. Dodaj melasę, jajka i ocet. Dobrze wymieszaj. Stopniowo zacznij dodawać mąkę. Gotowe ciasto podziel na cztery części. Każdą z nich owiń folią śniadaniową i włóż na minimum godzinę do lodówki.
2
Nagrzej piekarnik do 190°C. Z brystolu wytnij szablon trójkąta o wysokości 37,5 cm i podstawie około 9-10 cm (duża choinka) oraz drugi o wysokości 20 cm i długości podstawy 9 cm (mała choinka).
3
Rozłóż na stole duży kawałek papieru pergaminowego. Rozwałkuj na nim jedną porcję ciasta na grubość około 3 mm. Za pomocą noża krążkowego (takiego jak do pizzy) wytnij z ciasta 4 duże trójkąty (krój ciasto po skosie wzdłuż dłuższego boku - jedne trójkąty będą skierowane do góry, a drugie w dół). Włóż je wraz z papierem pergaminowym na płaską blachę i umieść w nagrzanym piekarniku. To samo zrób z drugą ćwiartką ciasta. Pozostałe dwie ćwiartki również rozwałkuj na papierze pergaminowym na grubość 3 mm. Wytnij z każdej z porcji po 6 mniejszych trójkątów (krój ciasto po skosie wzdłuż krótszych boków). W sumie otrzymasz 8 dużych i 12 małych trójkątów. Pozwoli ci to zrobić 2 duże i 3 małe choinki.
4
Piecz pierniczki przez 8-10 minut, do czasu, aż ich brzegi zaczną się robić brązowe. Ostudź je na papierze pergaminowym. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem lukru. W dużej misce zmieszaj cukier, proszek bezowy i wodę. Ubij całość na sztywno mikserem ustawionym na niskie obroty (około 5 minut). Gotowy lukier przełóż do szprycy.
5
Użyj lukru jako kleju i połącz ze sobą po 4 trójkąty tych samych rozmiarów. Nakładaj lukier wzdłuż ich krawędzi. Poczekaj, aż zaschnie. Jeśli chcesz, użyj go też do dekoracji (np. do zamocowania cukierków) albo oprósz choinki cukrem pudrem.