grzane wino

Jak zrobić grzane wino z pomarańczą?

ProhibicjaProhibicja - specjalista Tipy.pl
grzane wino
1 z 4
Jest wiele przepisów na grzane wino, ponieważ każdy ma swoje preferencje odnośnie tego trunku. Jedno jest jednak pewne: ten napój to pozycja obowiązkowa podczas ponurych jesiennych i zimowych wieczorów. Proponuje ci przygotowanie grzanego wina w jego najlepszej odsłonie: z dodatkiem pomarańczy, anyżu, cynamonu i goździków. Gwarantuję, że żaden inny trunek nie rozgrzeje cię tak dobrze.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
2 szklanki czerwonego wina, pałeczka cynamonu (około 5 cm długości), dwie cząstki pomarańczy lub 1 łyżeczka świeżo starej skórki pomarańczowej, 1 gwiazdka anyżu, 2 goździki, 2 łyżki miodu lub cukru

1
grzane wino z pomarańczą - krok 1
W niealuminiowym rondlu zmieszaj wszystkie składniki i zagotuj je.
2
grzane wino z pomarańczą - krok 2
Kontynuuj gotowanie wina przez 10-15 minut. Powinno być bardzo aromatyczne.
3
grzane wino z pomarańczą - krok 3
Następnie zdejmij rondel z ognia i poczekaj parę minut, aż wino lekko ostygnie. Odcedź je wówczas i przelej do dwóch kieliszków. Podawaj ciepłe, z cząstką pomarańczy i anyżem oraz cynamonem do dekoracji.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Adi
14.12.2015
Alkoholu sie nie gotuje bo traci moc!!! Należy delikatnie podgrzać do 70-75 stopni Celsjusza i odczekać trochę czasu pod przykryciem. Potem należy podgrzac ponownie. W ten sposób jest smak i alkohol.