grzane wino

Jak zrobić dobrego grzańca z wina?
miss60 - specjalista Tipy.pl

Nic tak nas nie rozgrzeje w okresie jesienno-zimowym i nie odstresuje jak dobrze przyrządzone grzane wino. Jak wiadomo jednak grzaniec grzańcowi nierówny. Wiele zależy nie tylko od rodzaju wina, na którego bazie go zrobimy, ale też, a może przede wszystkim, od wyboru przypraw oraz ich proporcji. Nie muszę chyba przypominać, że przyprawę do grzańca najlepiej zrobić samodzielnie. Te “sklepowe” to jednak nie to samo. Jeśli szukasz przepisu na naprawdę dobrego grzańca, koniecznie wypróbuj ten poniżej. Z podanej ilości składników zrobisz ok. dziesięć porcji grzańca.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
1 cała pomarańcza, ok. 5 cm korzenia imbiru (obranego), 15 goździków, 2 laski cynamonu, 1 laska wanilii, 3 łyżki brązowego cukru, 3 butelki czerwonego wina

1
Sięgnij po pomarańczę i wbij w nią równomiernie goździki. Potnij pomarańczę na ćwiartki i przełóż je do dużego rondla. Dodaj pozostałe składniki.
2
Postaw rondel na średnim ogniu, dobrze wszystko wymieszaj i podgrzej. Następnie skręć ogień na mały, zamieszaj grzańca raz jeszcze i przykryj pokrywką. Pozostaw go na małym ogniu na ok. 10 min., aby wino dobrze przeszło aromatem użytych przypraw.
3
Przelej grzaniec przez małe sitko do kufli i natychmiast podawaj.
4
Co jeszcze można wykorzystać do zrobienia przyprawy do grzańca? Przydadzą ci się np. suszone skórki cytrusów (np. pomarańcza, grejpfrut, limonka, cytryna czy klementynka), kardamon, gałka muszkatołowa (cała), miód, suszone płatki jadalnych kwiatów (róże, chabry) lub suszona lawenda, suszone owoce (kokos, banan, borówki).

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie