pieczone polędwiczki

Jak zrobić pieczone polędwiczki wieprzowe?

JoasiaJoasia - specjalista Tipy.pl
Dobrze przyrządzone polędwiczki wieprzowe to nie lada sztuka. Jeśli szukasz takich, które są jednocześnie słodkie i pikantne, a przy tym delikatnie rozpływające się w ustach – dobrze trafiłeś. Dzięki temu prostemu przepisowi już za kilkadziesiąt minut zafundujesz swoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
Na około 4 porcje: 1/2 szklanki soku jabłkowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę), 70 dkg polędwicy wieprzowej, 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżka oliwy z oliwek

1
Nagrzej piekarnik do 200°C. W małej miseczce zmieszaj sok jabłkowy, miód, sos sojowy i czosnek. Odstaw na bok.
2
Polędwicę przypraw pieprzem cayenne (możesz użyć go więcej, niż w przepisie, jeśli chcesz, żeby mięso było bardziej pikantne).
3
pieczone polędwiczki wieprzowe
Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Podsmaż na niej polędwicę przez około 8 minut. Zdejmij patelnię z ognia.
4
Umieść polędwicę w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowany w kroku 2. sosem. Piecz mięso przez 30-40 minut, do czasu, aż będzie miękkie.
5
polędwica wieprzowa pieczona
Ostrożnie przełóż polędwicę na deskę do krojenia. Sos z pieczenia wlej na patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu do czasu, aż zgęstnieje.
6
Pokrój polędwicę po skosie i polej sosem. Podawaj z ziemniakami i innymi warzywami.

Powiązane porady

zawijana lazania
kiełbasa
Gulasz wołowy

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie