roladki z kurczaka

Jak zrobić roladki z kurczaka z serem i szynką w piekarniku?

JoasiaJoasia - specjalista Tipy.pl
roladki z kurczaka
1 z 11

Soczyste i kruchutkie mięso z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką, zamykające w środku aromatyczną szynkę i ciepły, ciągnący się ser. To krótki opis roladki z kurczaka, na punkcie której oszaleją wszystkie twoje zmysły. To prosty pomysł na smaczny i efektowny obiad. Przekonaj się korzystając z przepisu zamieszczonego poniżej.



<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2270797&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


P

Rzeczy, których potrzebujesz

4 duże filety z kurczaka, 4 plasterki dobrej szybki, 2-4 plasterki żółtego sera, 1-2 szklanki doprawionej bułki tartej, 3 jajka (rozbełtane), sos serowy: 14-15 plasterków sera żółtego, 1 szklanka mleka, 15 g masła


1
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 1

Nagrzej piekarnik do 190°C. Przygotuj ser i szynkę.


2
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 2

Filet z kurczaka umieść w folii śniadaniowej.


3
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 3

Rozbij go tłuczkiem na grubość około 6 mm, kierując się od środka do zewnątrz. To samo zrób z pozostałymi filetami. Odstaw je na bok.


4
art/2015/21720_140089_big.jpg

Bułkę tartą wsyp do dużej miski lub na talerz. Jajka rozbełtaj w miseczce. Wydobądź filety z folii, a większe z nich pokrój na kawałki wielkości dłoni.


5
art/2015/21720_140090_big.jpg

Na wierzchu każdego z nich połóż plasterek szynki i kawałek sera żółtego.


6
art/2015/21720_140091_big.jpg

Zwiń filety wzdłuż dłuższego boku. Postaraj się wepchnąć końce w środek roladki, żeby jej zawartość nie wyciekała podczas pieczenia. Zabezpiecz każdą roladę wykałaczkami.


7
art/2015/21720_140092_big.jpg

Zanurzaj roladki w jajku...


8
art/2015/21720_140093_big.jpg

…a następnie obtaczaj w bułce tartej zmieszanej z przyprawami. Na patelni umieszczonej na średnim ogniu rozgrzej olej. Podsmaż roladki z każdej strony, ale tylko przez krótką chwilę, żeby ściąć panierkę. Reszta procesu odbędzie się w piekarniku.


9
art/2015/21720_140094_big.jpg

Umieść roladki na papierowych ręcznikach, które wchłoną tłuszcz. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut w nagrzanym piekarniku. W międzyczasie przygotuj sos serowy. Podgrzej mleko z masłem w rondelku na średnim ogniu. Uważaj, żeby nie zaczęło wrzeć. Zmniejsz nieco ogień i zacznij dodawać ser – po jednym plasterku naraz, ciągle mieszając, do czasu, aż cały ser się roztopi. Gdy tak się stanie, zdejmij rondel z ognia i odstaw na bok.


10
art/2015/21720_140095_big.jpg

Jeśli na sosie zrobi się kożuch, zbierz go, ponownie podgrzej sos i wymieszaj. Podawaj roladki w naczyniu żaroodpornym polane sosem. Smacznego.


Strona 1 z 11

Powiązane porady

Kurczak w sosie grzybowo-śmietanowym
Tajskie zielone curry
Kurczak z grzybami shitake

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie