pieczona cukinia z serem

Jak zrobić pieczoną cukinię z serem?

Gomez - specjalista Tipy.pl
pieczona cukinia z serem
1 z 4
Cukinia i parmezan to prawdziwie niebiański duet. Jeśli wszystkie warzywa smakowałyby w ten sposób, już dziś przerzuciłbym się na wegetarianizm. Przygotowanie tego smacznego posiłku jest banalnie proste. Zaledwie pół godziny dzieli cię od wgryzienia się w te pyszne warzywno-serowe pałeczki. Uwaga: mogą uzależniać!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
4 małe cukinie pokrojone w pałeczki, 1/2 szklanki tartego sera parmezan, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki czosnku w proszku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

1
pieczona cukinia - krok 1
Nagrzej piekarnik do 190°C. Kratkę do pieczenia natłuść (najlepiej za pomocą tłuszczu w sprayu) i umieść na blasze do pieczenia. Odstaw na bok.
2
pieczona cukinia - krok 2
W małej miseczce zmieszaj parmezan, tymianek, oregano, bazylię, czosnek, sól i pieprz.
3
pieczona cukinia - krok 3
Umieść cukinię na przygotowanej blasze. Skrop oliwą z oliwek i posyp mieszanką parmezanową. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie przez ostatnie 2-3 minuty podpiecz ją na ruszcie, żeby stała się chrupiąca i przybrała złotobrązowy kolor.

Podawaj natychmiast, udekorowaną posiekaną natką pietruszki.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie