naturalne cienie do powiek

Jak zrobić naturalne cienie do powiek?
visage - specjalista Tipy.pl

Jeśli ty też często zmagasz się z alergią na kosmetyki, na pewno docenisz ten przepis. Naturalne cienie do powiek nie zawierają konserwantów, ani sztucznych dodatków. Można je zrobić w kilku uniwersalnych kolorach, a wszystko, co jest ci do tego potrzebne znajdziesz w kuchni. Trwałość cieni, tak jak w przypadku ich drogeryjnych odpowiedników, zależy od rodzaju cery i warunków atmosferycznych (wilgotność, temperatura itp.). O jednym musisz pamiętać. Jeśli masz uczulenie na którykolwiek ze składników domowych cieni, zrezygnuj z ich używania. Innych przeciwwskazań nie ma.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
baza: mąka ararutowa, masło shea, pigmenty: kakao w proszku, gałka muszkatołowa, proszek buraczany (kupiony lub zrobiony według zamieszczonego w dalszej części artykułu przepisu), kurkuma, mielone ziele angielskie

1
Wsyp 1/4-1/2 łyżeczki mąki ararutowej do miseczki. Im więcej jej użyjesz, tym delikatniejszy i mniej napigmentowany będzie cień do powiek. Lepiej jednak zacząć od mniejszej ilości i ewentualnie zwiększyć ją, jeśli stwierdzisz, że kolor cienia jest zbyt intensywny. Nie polecam zastępować mąki ararutowej skrobią, ani tapioką. Nie są one tak drobno zmielone i lekkie jak mąka ararutowa, mogą też podrażniać oczy.
2
W zależności od koloru cieni do powiek, dodaj do mąki odpowiednie przyprawy i dokładnie wymieszaj całość. Do wyboru masz następujące opcje/pigmenty:

Jasnoróżowy cień do powiek
1/2 łyżeczki proszku buraczanego (przepis na końcu)
1/8 łyżeczki kakao

Ceglany cień do powiek
3/4 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
3/4 łyżeczki proszku buraczanego
1/4 łyżeczki kakao w proszku

Brązowy cień do powiek
3/4-1 łyżeczka kakao w proszku

Musztardowy cień do powiek
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4-1/2 łyżeczki kurkumy
3
Do dobrze wymieszanych pigmentów dodaj 1/4-1/2 łyżeczki masła shea. Tylną stroną łyżeczki „rozetrzyj” masło z pigmentami do czasu, aż uzyskasz aksamitny, kremowy cień (wciąż będzie miał konsystencję proszku). Masło shea nie tylko utrwali cień na powiece, ale również nawilży ją i odżywi.
4
Cienie nakładaj opuszką palca lub małym pędzelkiem. Strzep nadmiar i lekko rozetrzyj tak jak w przypadku zwykłego cienia do powiek.
5
Przepis na proszek buraczany: umyj i obierz dużego buraka i pokrój go w kostkę o wielkości około 6 mm. Osusz go w suszarce do warzyw i owoców (8-12 godzin). Mikserem lub młynkiem do przypraw zmiksuj kawałki buraka w drobny proszek. Pamiętaj, że burak musi być całkowicie suchy.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie