oponki pieczone czekoladowo-kawowe

Jak zrobić pieczone oponki o smaku czekolady i espresso?

MalwinaMalwina - specjalista Tipy.pl
oponki pieczone czekoladowo-kawowe
1 z 5
Smaczna odmiana nie tylko na Tłusty Czwartek. Domowej roboty oponki o smaku czekoladowo-kawowym, oblane aksamitną polewą czekoladową i posypane wybranymi dodatkami. Gdy ich skosztujesz, przestaniesz myśleć o kaloriach i cellulicie. Dla takich oponek naprawdę warto zgrzeszyć.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
1 szklanka mąki, 2 kopiaste łyżki niesłodzonego kakao w proszku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka espresso rozpuszczalnego w proszku, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki roztopionego masła, 1/4 szklanki maślanki, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 duże jajko, polewa czekoladowa: 1 1/2 szklanki cukru pudru, 4 łyżki niesłodzonego kakao w proszku, 1/2 łyżeczki rozpuszczalnego espresso, szczypta soli, 4 łyżki mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1
pieczone oponki czekoladowo-kawowe - krok 1
Oponki:

Nagrzej piekarnik do 175°C. Formę na oponki natłuść.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, espresso, gałkę muszkatołową i sól zmieszaj razem. Dodaj do składników sypkich roztopione masło i mieszaj do czasu, aż połączy się z nimi tworząc grudki.

W osobnym naczyniu zmieszaj maślankę, kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy i jajko. Dodaj do składników sypkich i mieszaj tylko do czasu, aż się połączą.
2
pieczone oponki czekoladowo-kawowe - krok 2
Każdy otwór formy na oponki wypełnij w 1/2-3/4 objętości. Pamiętaj, że ciasto wyrośnie podczas pieczenia. Piecz oponki przez około 9 minut lub do czasu, aż staną się sprężyste jak gąbka. Po wyjęciu z piekarnika odłóż je na 10 minut na kratkę do studzenia ciasta.
3
pieczone oponki czekoladowo-kawowe - krok 3
Polewa czekoladowa:

Cukier puder, kakao, espresso i sól wymieszaj razem. Dodaj 3 łyżki mleka i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj trzepaczką, żeby uzyskać kremową, gęstą polewę. W razie potrzeby dodaj więcej mleka.
4
pieczone oponki czekoladowo-kawowe - krok 4
Zanurzaj ostudzone oponki w polewie spodem do dołu (spód ma zazwyczaj lepszy kształt, niż góra oponki, która często deformuje się podczas pieczenia). Odkładaj pączki na kratkę do studzenia ciasta i posypuj wybranymi dodatkami (prażone orzechy, pistacje, kandyzowana skórka z pomarańczy). Odczekaj około 30 minut, zanim polewa zastygnie.
?

Wskazówki
* Oponki należy zjeść w ciągu dwóch dni od przygotowania. Po tym czasie zrobią się suche i nie będą już tak smaczne jak na początku.
* Przechowujemy je w szczelnym pojemniku wyłożonym papierem pergaminowym.

Strona 1 z 5

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie