pieczone połówki z kurczaka

Jak zrobić pieczone połówki z kurczaka?

JoasiaJoasia - specjalista Tipy.pl
pieczone połówki z kurczaka
1 z 7
Efektowny obiad za nieduże pieniądze. Pieczone połówki z kurczaka usatysfakcjonują każdego, kto lubi zjeść coś konkretnego. Jeśli wcześniej ich nie robiłaś, pewnie nie wiesz od czego zacząć. Nie martw się, to nic trudnego. Poniżej pokażę ci krok po kroku jak się za to zabrać. Już za godzinę będziesz mogła zaserwować swoim gościom to pyszne danie.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
1 cały kurczak (lub dwie połówki), oliwa z oliwek, 2-4 łyżki ulubionych ziół (czosnku, papryki, rozmarynu, bazylii, oregano), odrobina soku z cytryny

1
pieczone połówki z kurczaka - krok 1
WAŻNE. Wyjmij kurczaka z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Dzięki temu ogrzeje się do temperatury pokojowej, a po upieczeniu będzie bardziej soczysty.
2
pieczone połówki z kurczaka - krok 2
Nagrzej piekarnik do 200ºC. Włóż do niego formę do pieczenia (najlepiej z emaliowanego żeliwa). Możesz też użyć zwykłej formy wyłożonej folią aluminiową. Nie używaj naczynia żaroodpornego. Forma powinna znajdować się w piekarniku przez co najmniej 20 minut, żeby nagrzać się do odpowiedniej temperatury.
3
pieczone połówki z kurczaka - krok 3
Kurczaka osusz papierowymi ręcznikami. Przekrój go na dwie połówki odcinając kręgosłup. Jeśli nie masz zbyt ostrego noża, żeby to zrobić, poproś w sklepie o przekrojenie kurczaka na dwie połówki.
4
pieczone połówki z kurczaka - krok 4
Umieść połówki w dużej misce lub plastikowym pojemniku. Skrop je 1-2 łyżkami oliwy i odrobiną soku z cytryny. Obficie posyp mieszanką ulubionych ziół i przypraw, np. czosnkiem, papryką, rozmarynem, bazylią, oregano. Dłońmi równomiernie rozprowadź olej i przyprawy po obu połówkach kurczaka.
5
pieczone połówki z kurczaka - krok 5
Ostrożnie, za pomocą pary rękawic kuchennych, wyjmij gorącą formę z piekarnika. Włóż do środka połówki z kurczaka (kością do dołu) i natychmiast umieść z powrotem w piekarniku. Dzięki wcześniejszemu nagrzaniu formy kurczak upiecze się znacznie szybciej, przez co będzie bardziej soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz.
6
pieczone połówki z kurczaka - krok 6
Piecz kurczaka przez 20 minut, następnie obróć naczynie drugą stroną i włóż na kolejne 20-25 minut do piekarnika. Po tym czasie skóra z kurczaka powinna przybrać piękny, złotobrązowy kolor. Jeśli masz termometr spożywczy, przed wyjęciem sprawdź temperaturę mięsa. Powinna wynosić około 90ºC w przypadku udek, a 80ºC w przypadku piersi kurczaka.
Strona 1 z 7

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie