Dania Główne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić pieczone połówki z kurczaka?

P
Rzeczy, których potrzebujesz
1 cały kurczak (lub dwie połówki), oliwa z oliwek, 2-4 łyżki ulubionych ziół (czosnku, papryki, rozmarynu, bazylii, oregano), odrobina soku z cytryny
2

Nagrzej piekarnik do 200ºC. Włóż do niego formę do pieczenia (najlepiej z emaliowanego żeliwa). Możesz też użyć zwykłej formy wyłożonej folią aluminiową. Nie używaj naczynia żaroodpornego. Forma powinna znajdować się w piekarniku przez co najmniej 20 minut, żeby nagrzać się do odpowiedniej temperatury.
5

Ostrożnie, za pomocą pary rękawic kuchennych, wyjmij gorącą formę z piekarnika. Włóż do środka połówki z kurczaka (kością do dołu) i natychmiast umieść z powrotem w piekarniku. Dzięki wcześniejszemu nagrzaniu formy kurczak upiecze się znacznie szybciej, przez co będzie bardziej soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz.
6

Piecz kurczaka przez 20 minut, następnie obróć naczynie drugą stroną i włóż na kolejne 20-25 minut do piekarnika. Po tym czasie skóra z kurczaka powinna przybrać piękny, złotobrązowy kolor. Jeśli masz termometr spożywczy, przed wyjęciem sprawdź temperaturę mięsa. Powinna wynosić około 90ºC w przypadku udek, a 80ºC w przypadku piersi kurczaka.