jajka po koreańsku

Jak zrobić jajka po koreańsku?

JoasiaJoasia - specjalista Tipy.pl
jajka po koreańsku
1 z 5
Jajka po koreańsku to egzotyczna, ale i bardzo smaczna propozycja przyrządzenia jajek na twardo. Gdy tylko ich skosztujesz, od razu zachwyci cię ich wyrazisty smak. Potrawa nie wymaga zbyt wielu składników, łatwo ją również przygotować. Z poniższego przepisu otrzymasz 2-3 porcje jajek po koreańsku.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
6 dużych jajek na twardo (obranych ze skorupki), 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki brązowego cukru, 1 szklanka wody, 2 łyżki wina ryżowego (mirin), 1 cebulka dymka (około 10g)

1
jajka po koreańsku - krok 1
Sos sojowy, cukier, wodę, wino ryżowe i cebulkę dymkę umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Gdy mikstura zacznie się gotować (na 3-4 minuty przed tym jak dojdzie do wrzenia), wyjmij cebulkę i skręć ogień na średni.
2
jajka po koreańsku - krok 2
Umieść w rondlu ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Gotuj je przez około 10 minut, aż większość płynu odparuje. W międzyczasie delikatnie przewracaj jajka w rondelku, by równomiernie nasiąknęły wywarem.
3
jajka po koreańsku - krok 3
Skręć ogień i pozostaw jajka do lekkiego ostygnięcia. Nie wyjmuj ich na razie z wywaru.
4
jajka po koreańsku - krok 4
Gotowe jajka pokrój na pół. Najlepiej smakują lekko ostudzone, ale można je też podawać na ciepło.
Strona 1 z 5

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie