Choroby Nowotworowe
- Medycyna Alternatywna
- Stomatologia
- Zdrowie Rodzinne
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Diety i Odżywianie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

9 produktów przeciw rakowi piersi

1

Fasola
Badania dowodzą, że kobiety, które jedzą rośliny strączkowe przynajmniej dwa razy w tygodniu są mniej zagrożone zachorowaniem na raka piersi, niż te panie, które spożywają fasolę rzadko. Wszystkie gatunki fasoli są dobrym źródłem błonnika, jednak najzdrowsza jest fasola czarna, ponieważ jej skórka zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy. Czarna fasola może również blokować cyrkulację estradiolu – formy estrogenu, która może stanowić problem na kobiet zagrożonych rakiem piersi z dodatnimi receptorami estrogenowymi. Uważa się, że składniki zawarte w fasoli potrafią naśladować estrogen na tyle dobrze, że łącza się z jego receptorami sprawiając, że będące w nadmiarze i szkodliwe formy estrogenu są przez organizm usuwane.
Badania dowodzą, że kobiety, które jedzą rośliny strączkowe przynajmniej dwa razy w tygodniu są mniej zagrożone zachorowaniem na raka piersi, niż te panie, które spożywają fasolę rzadko. Wszystkie gatunki fasoli są dobrym źródłem błonnika, jednak najzdrowsza jest fasola czarna, ponieważ jej skórka zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy. Czarna fasola może również blokować cyrkulację estradiolu – formy estrogenu, która może stanowić problem na kobiet zagrożonych rakiem piersi z dodatnimi receptorami estrogenowymi. Uważa się, że składniki zawarte w fasoli potrafią naśladować estrogen na tyle dobrze, że łącza się z jego receptorami sprawiając, że będące w nadmiarze i szkodliwe formy estrogenu są przez organizm usuwane.
2

Jagody
Świeże jagody są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, w tym działającego przeciwnowotworowo kwasu chlorogenowego i antocyjanów, którym jagody zawdzięczają swój kolor. W rankingu mocy przeciwutleniaczy jagody mają najwyższą pozycję wśród owoców i warzyw. Zawierają również składniki przeciwzapalne, które łagodzą bóle stawów o podłożu reumatoidalnym i skutecznie zwalczają infekcje układu moczowego. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że jagody spowalniają proces starzenia mózgu, a nawet poprawiają jego wydajność i koordynację.
Świeże jagody są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, w tym działającego przeciwnowotworowo kwasu chlorogenowego i antocyjanów, którym jagody zawdzięczają swój kolor. W rankingu mocy przeciwutleniaczy jagody mają najwyższą pozycję wśród owoców i warzyw. Zawierają również składniki przeciwzapalne, które łagodzą bóle stawów o podłożu reumatoidalnym i skutecznie zwalczają infekcje układu moczowego. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że jagody spowalniają proces starzenia mózgu, a nawet poprawiają jego wydajność i koordynację.
3

Brokuły
Brokuły to jedno z najlepszych naturalnych źródeł sulforafanu – składnika, który potrafi skutecznie zahamować rozwój raka. Badania donoszą, że sulforafan stymuluje organizm do produkcji enzymów o działaniu przeciwnowotworowym, które spowalniają tempo tworzenia się komórek raka piersi i prostaty.
Brokuły to jedno z najlepszych naturalnych źródeł sulforafanu – składnika, który potrafi skutecznie zahamować rozwój raka. Badania donoszą, że sulforafan stymuluje organizm do produkcji enzymów o działaniu przeciwnowotworowym, które spowalniają tempo tworzenia się komórek raka piersi i prostaty.
7

Grzyby
Pieczarki, podgrzybki, shiitake – wszystkie grzyby mają właściwości przeciwnowotworowe. Zawierają więcej przeciwutleniaczy, niż dynie, marchewki i pomidory. Są bogatym źródłem selenu i ergotioneiny – dwóch podnoszących odporność antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i chorobę sercowo-naczyniową. Badanie opublikowane w International Journal of Cancer podaje, że u kobiet, które codziennie spożywały 10 gramów grzybów ryzyko rozwoju raka piersi było o 64% mniejsze, niż u kobiet, które grzybów nie jadły.
Pieczarki, podgrzybki, shiitake – wszystkie grzyby mają właściwości przeciwnowotworowe. Zawierają więcej przeciwutleniaczy, niż dynie, marchewki i pomidory. Są bogatym źródłem selenu i ergotioneiny – dwóch podnoszących odporność antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i chorobę sercowo-naczyniową. Badanie opublikowane w International Journal of Cancer podaje, że u kobiet, które codziennie spożywały 10 gramów grzybów ryzyko rozwoju raka piersi było o 64% mniejsze, niż u kobiet, które grzybów nie jadły.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (4)
Maria
27.01.2017Bardzo dobra jest kapsaicyna, czyli substancja aktywna znajdująca się w chili. Wykazuje działanie antyproliferacyjne i aktywuje apoptozę komórek nowotworowych. W związku z powyższym można jej używać jako środka profilaktycznego, ważne tylko aby nie była to kapsaicyna syntetyczna, tylko naturalnego pohodzenia, jak w habaicynie.
Mirco
15.12.2016Należy raz do roku robić badanie na poziom witaminy D i utrzymywać jej poziom w górnej granicy, wtedy na pewno nie zachorujemy na raka piersi.
Obserwatori
01.04.2015Nic tak nie chroni przed rakiem piersi jak mamonografia, to nie pomyłka, mamonografia!
~ori17noko
01.04.2015Artykul jest sponsorowny.Grzyby kasuja antyutleniacze.Borowki zawieraja prooksydanty-kto wie co to znaczy,to nie potrzeba wiecej pisac.Fasola zawiera duzo fitoestrogenow,ktore rozwalaja receptory esrogenowe.Karoteny dobre dla tych co jeszcze czuja sie zdrowo ale kiedy juz jest nowotwor to jemu pomagaja itd.Jedynie herbata zielona jest super lekarstwem i to bede wszedzie reklamowal-nie ma wspanilszego w dzisiejszych czasach lekarstwa(naturalnego).