różowa wstążka

9 produktów przeciw rakowi piersi

JudymJudym - specjalista Tipy.pl
różowa wstążka
1 z 10
W przypadku raka piersi, tak jak i innych nowotworów, najważniejsza jest profilaktyka. Prócz regularnych badań niezwykle ważna jest dieta. To, co jemy może ograniczyć ryzyko choroby, a także przyspieszyć leczenie w momencie, gdy usłyszymy okrutną diagnozę. Jakie produkty pomogą oddalić ryzyko raka piersi? Jak wspomóc walkę z chorobą? Dowiesz się tego z dalszej części artykułu. Zdziwi cię jak smaczna i prosta może być walka o twoje zdrowie.
1
produkty przeciw rakowi piersi - fasola
Fasola

Badania dowodzą, że kobiety, które jedzą rośliny strączkowe przynajmniej dwa razy w tygodniu są mniej zagrożone zachorowaniem na raka piersi, niż te panie, które spożywają fasolę rzadko. Wszystkie gatunki fasoli są dobrym źródłem błonnika, jednak najzdrowsza jest fasola czarna, ponieważ jej skórka zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy. Czarna fasola może również blokować cyrkulację estradiolu – formy estrogenu, która może stanowić problem na kobiet zagrożonych rakiem piersi z dodatnimi receptorami estrogenowymi. Uważa się, że składniki zawarte w fasoli potrafią naśladować estrogen na tyle dobrze, że łącza się z jego receptorami sprawiając, że będące w nadmiarze i szkodliwe formy estrogenu są przez organizm usuwane.
2
produkty przeciw rakowi piersi - jagody
Jagody

Świeże jagody są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, w tym działającego przeciwnowotworowo kwasu chlorogenowego i antocyjanów, którym jagody zawdzięczają swój kolor. W rankingu mocy przeciwutleniaczy jagody mają najwyższą pozycję wśród owoców i warzyw. Zawierają również składniki przeciwzapalne, które łagodzą bóle stawów o podłożu reumatoidalnym i skutecznie zwalczają infekcje układu moczowego. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że jagody spowalniają proces starzenia mózgu, a nawet poprawiają jego wydajność i koordynację.
3
produkty przeciw rakowi piersi - brokuły
Brokuły

Brokuły to jedno z najlepszych naturalnych źródeł sulforafanu – składnika, który potrafi skutecznie zahamować rozwój raka. Badania donoszą, że sulforafan stymuluje organizm do produkcji enzymów o działaniu przeciwnowotworowym, które spowalniają tempo tworzenia się komórek raka piersi i prostaty.
4
produkty przeciw rakowi piersi - siemię lniane
Siemię lniane

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Toronto wykazały, że u kobiet chorych na raka piersi, które jadły dwie łyżki mielonego siemienia lnianego codziennie, doszło do spowolnienia tempa rozwoju komórek rakowych.
5
produkty przeciw rakowi piersi - czosnek
Czosnek

W badaniach laboratoryjnych wykazano, że zawarte w czosnku substancje (w tym siarczek allilu) spowalniają wzrost komórek nowotworowych.
6
produkty przeciw rakowi piersi - zielona herbata
Zielona herbata

Jest doskonałym źródłem katechin – bardzo silnych przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że kobiety, które codziennie piją zieloną herbatę, są mniej narażone na zachorowanie na raka piersi.
7
produkty przeciw rakowi piersi - grzyby
Grzyby

Pieczarki, podgrzybki, shiitake – wszystkie grzyby mają właściwości przeciwnowotworowe. Zawierają więcej przeciwutleniaczy, niż dynie, marchewki i pomidory. Są bogatym źródłem selenu i ergotioneiny – dwóch podnoszących odporność antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i chorobę sercowo-naczyniową. Badanie opublikowane w International Journal of Cancer podaje, że u kobiet, które codziennie spożywały 10 gramów grzybów ryzyko rozwoju raka piersi było o 64% mniejsze, niż u kobiet, które grzybów nie jadły.
8
produkty przeciw rakowi piersi - sushi
Ryby

Badania dowodzą, że kobiety w wieku pomenopauzalnym, które spożywają około 45-85 gramów ryb lub skorupiaków dziennie są o 26% mniej narażone na zachorowanie na raka piersi od kobiet, w których diecie rzadko można spotkać ryby i owoce morza.
9
produkty przeciw rakowi piersi - szpinak
Szpinak

Jest bogaty w beta-karoten i luteinę – bardzo silne przeciwutleniacze. Badania dowodzą, że kobiety, które jedzą szpinak częściej, niż dwa razy w tygodniu rzadziej chorują na raka piersi, niż te, które spożywają to warzywo okazjonalnie.
Strona 1 z 10

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (4)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Maria
27.01.2017
Bardzo dobra jest kapsaicyna, czyli substancja aktywna znajdująca się w chili. Wykazuje działanie antyproliferacyjne i aktywuje apoptozę komórek nowotworowych. W związku z powyższym można jej używać jako środka profilaktycznego, ważne tylko aby nie była to kapsaicyna syntetyczna, tylko naturalnego pohodzenia, jak w habaicynie.
Mirco
15.12.2016
Należy raz do roku robić badanie na poziom witaminy D i utrzymywać jej poziom w górnej granicy, wtedy na pewno nie zachorujemy na raka piersi.
Obserwatori
01.04.2015
Nic tak nie chroni przed rakiem piersi jak mamonografia, to nie pomyłka, mamonografia!
~ori17noko
01.04.2015
Artykul jest sponsorowny.Grzyby kasuja antyutleniacze.Borowki zawieraja prooksydanty-kto wie co to znaczy,to nie potrzeba wiecej pisac.Fasola zawiera duzo fitoestrogenow,ktore rozwalaja receptory esrogenowe.Karoteny dobre dla tych co jeszcze czuja sie zdrowo ale kiedy juz jest nowotwor to jemu pomagaja itd.Jedynie herbata zielona jest super lekarstwem i to bede wszedzie reklamowal-nie ma wspanilszego w dzisiejszych czasach lekarstwa(naturalnego).